‘4-mains’ bij restaurant L’air du Temps

Het fenomeen van de ‘4-mains’ of ‘4-hands’ lunches en diners is niet nieuw. Deze events, waar een gastchef een andere chef uitnodigt om samen te koken, zijn al lange tijd zeer populair in het buitenland. Ook in België zien we sinds enige tijd op verschillende plaatsen ‘4-mains’, ‘battles’, en ‘4-hands’ events opduiken. Waarom deze events zo succesvol zijn, is eenvoudig. Gasten leren er tijdens 1 lunch of diner immers de kookkunsten kennen van 2 chefs, en vaak leidt de samenwerking tot verrassende resultaten. Bovendien komen de uitgenodigde chefs meestal uit het buitenland, waardoor men dicht bij huis kan proeven van internationale keukens.

L'air du temps© Foto: Adriaan Van Looy 

Ook bij L’air du Temps, het tweesterrenrestaurant van Sang-Hoon Degeimbre in Liernu, vinden er geregeld ‘4-mains’ lunches en diners plaats. Sang-Hoon Degeimbre en zijn restaurant leerden we reeds kennen in het Njam!-programma De Sterrenkaart (de aflevering kan je hier herbekijken). De chef met Koreaanse roots brengt een eigenzinnige, hoogtechnologische keuken waarbij hij veel inspiratie haalt uit de grote groentetuin van het restaurant. Sang-Hoon is van opleiding slager en werkte jaren als sommelier en maître. Hij leerde het koken volledig zelf en brengt een uiterst vernieuwende keuken, gebaseerd op groenten en Aziatische toetsen. Enkele jaren geleden verhuisde hij van een klein hoekpand naar een enorme gerenoveerde boerderij, prachtig gelegen tussen de velden. Gasten kunnen er in een uniek kader genieten van topgastronomie, kookopleidingen en exclusieve events. Er zijn ook enkele kamers voor wie na het diner liever niet terug naar huis rijdt. Vandaag heeft Sang-Hoon ongeveer 20 mensen in dienst in de keuken, de zaal, en de tuinen. 

L'air du temps© Foto: Stephanie Biteau 

Sinds enkele jaren organiseert Sang-hoon ook regelmatig 4-mains events. Zo nodigde hij onder meer al de topchefs Pascal Barbot, Quique Dacosta en Loïc Villemin uit, waarmee hij de absolute wereldtop in huis haalde. Dit jaar zijn er terug enkele events gepland en Njam! woonde de meest recente 4-mains bij, met de Taiwanese chef André Chiang. André Chiang is de chef van Restaurant André in Singapore, het 5e beste restaurant in Azië volgens San Pellegrino. Hij kookt er volgens zijn eigen ‘octafilosofie’ waarbij hij steeds 8 elementen laat terugkomen: Unique, Texture, Memory, Pure, Terroir, Salt, South, Artisan. Deze elementen verwerkt hij in menu’s met steevast 8 hapjes, 8 gerechten en 8 zoete bereidingen. De basis van zijn keuken is Frans en deze vult hij aan met Aziatische, creatieve toetsen. 

L'air du temps© Foto: Stephanie Biteau 

Sang-Hoon en André leerden elkaar een 6-tal jaar geleden kennen tijdens het food-festival Omnivore. Sindsdien hebben ze geregeld contact en nadat Sang-Hoon vorig jaar bij André ging eten, nodigde de chef André uit voor een 4-mains bij L’air du Temps. De twee chefs koken beiden met Aziatische accenten en de gerechten in de 4-mains lagen dan ook verrassend dicht bij elkaar. Sang-Hoon kookt iets lichter en met meer groenten, André verkiest vaak een bakwijze en bereidt iets vollere gerechten. Samen zorgden ze voor een unieke eetervaring met verrassende smaken en uiteenlopende texturen. 

De belevenis bestond uit een 5-tal hapjes, 9 gangen, en 4 mignardises. Door de lichte, maar uiterst smaakvolle bereidingen, kwamen wij na dit uitgebreide menu met een vrij licht gevoel van tafel. Wij laten jullie even mee genieten van enkele hoogtepunten uit het menu:

‘Fish & chips’: een creatieve invulling van de bekende Engelse snack

L'air du temps

Oester, peer, en zure room

L'air du temps

Gerijpte Angus met sesam

L'air du temps

Krab, peer en Acacia

L'air du temps

Pronkerwt, foie gras, citroen 

L'air du temps

Ook het water in de mond gekregen en zin om één van deze unieke events bij te wonen? Bij L’air du Temps kan je dit jaar nog terecht op donderdag 20 augustus voor de 4-mains met Tanja Grandits (van tweesterrenrestaurant Stucki in Basel), of op donderdag 19 oktober voor de 4-mains met Christophe Aribert (van tweesterrenrestaurant Les terrasses in Uriage-les-bains). Meer informatie vind je op http://airdutemps.be/nl/

Frank & Sven van de njam!-redactie

Lees ook...