10 wintercocktails met én zonder alcohol

Cocktails worden meestal geassocieerd met warme zomerdagen of exotische stranden. In dit artikel bewijzen we dat het ook anders kan. Want eigenlijk is er een cocktail (of mocktail) voor elke dag en elk moment. Een cocktail bestaat uit minimaal drie ingrediënten, waarvan zeker twee vloeibaar en minimaal een met alcohol. Bij een mocktail wordt deze laatste vervangen door een alcoholvrije variant. Die eenvoudige basismixregel toont direct aan dat je met een cocktail of mocktail alle kanten – en dus ook alle seizoenen – uit kan. Vandaag presenteren we je 5 wintercocktails en 5 wintermocktails waarvan je het gegarandeerd warm zal krijgen. 

Wintercocktails:

Warme wintercocktail met Elixir d’Anvers

Starten doen we met een op en top winterse cocktail. In deze warme cocktail wordt appelsap, perensap, Elixir d'Anvers en een kaneelstokje zachtjes opgewarmd in een steelpannetje. Afwerken doe je met wat zestes en gedroogde sinaasappel. 

Straffe Koffie: Nose Warmer

Met een naam als “nose warmer” kan dit alleen maar een wintercocktail zijn. Bovendien is dit een cocktail op basis van koffie en krijg je het oppeppende effect er dus gratis bij. De ingrediënten? Koffielikeur, Baileys, Grand Marnier, Frangelico en koffie. Warm, warmer, warmst.

The Spice Trader

Zoals de naam het zegt is deze cocktail gebaseerd op kruiden. Véél kruiden. Zo bevat The Spice Trader kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en zelfs chilipeper. Appelsap, jenever en Galliano zorgen voor de “liquid magic”.

Jenever van chokotoffs & vanille

Jenever, chokotoffs en vanille? Dat ruikt naar kerstmarkten, gezelligheid en winterse avonden! Deze winterse mixdrank is gemakkelijk te maken maar moet je wel een drietal weken laten trekken. Als het écht koud is, kan je deze jenever ook opwarmen en warm degusteren.

Warme Sylvester Punch

Deze warme Sylvester Punch is het hoogtepunt van een gezellige kerstmarkt of winterbarbecue. Het recept heeft wat weg van Glühwein, maar is minder zoet en vooral zeer lekker. Zoals altijd geldt: drink met mate(n), want het is een gevaarlijk drankje!

Wintermocktails:

Christmas candy mocktail

Ook niet-alcoholische cocktails – mocktails dus – kunnen een koude winterdag- of avond opfleuren. Wat denk je bijvoorbeeld van een mocktail die smaakt naar kerst? Met deze Christmas candy mocktail kan dat. Alcoholvrije Amaretto, cranberrysap en Liefmans 0% brengen de smaak van kerst in je glas. 

Nogroni

Dit recept van cocktailmaster Yannick Van Dyck is een alcoholvrije variant op de negroni. Het recept is eenvoudig en verslavend lekker. Slechts 3 ingrediënten en van elk gebruik je 3 centiliter. Enkel nog stirren, ijs toevoegen en garneren met een schijfje sinaasappel en deze fantastische mocktail is klaar. 

Pittige jalapeño mocktail

Een pittig ingrediënt kan een gerecht of drankje een extra “verwarmend” karakter geven. In deze mocktail is jalapeño peper dat ingrediënt. De peper pimpt een cocktail op basis van alcoholvrije gin, limoensap en suikersiroop.

Ginger louise mocktail

Ook in deze mocktail steelt een pittig ingrediënt de show. Deze keer geen peper, maar wel gember. De basis van de cocktail is immers GIMBER, een alcoholvrije gemberdrank. Deze wordt gecombineerd met zelfgemaakte honingsiroop, vers citroensap en ginger ale. Overheerlijk!

Dark & Cloudy

De naam is alvast toepasselijk voor een wintercocktail, toch? Op donkere en koude dagen smaakt deze cocktail op basis van alcoholvrije rum, limoensap en gemberbier dan ook extra lekker. Cheers! 

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...