10 jaar njam!, 10 vragen voor Peppe Giacomazza

Happy birthday njam!. De lekkerste zender van het land bestaat 10 jaar! En dat vraagt om een smaakvolle terugblik. Onze njam!-chefs krijgen 10 hamvragen voorgeschoteld. Wat was voor hen de kers op de taart? Hoe kruidt njam! hun leven? Wanneer zaten ze met de gebakken peren en wat was de zotste reactie die ze ooit kregen van een fan? De eerlijke én gepeperde antwoorden hoor je in 10 jaar njam!, 10 vragen voor... Elke maand laten we een andere chef aan het woord en deze keer is het de beurt aan Peppe Giacomzza!

Wat was jouw allereerste njam!-brouwsel?

Ik herinner mij dat ze over mijn eerste gerecht zeiden: ‘Dit gerecht gaat op 1 december 2010 op het net staan. Dus denk hier goed over na.’. Mijn eerste gerecht ooit was vitello tonato. Op voorhand had ik een gesprek met Peter Goossens en hij zei me: ‘Gebruik alles! Ook de groenten waarmee je vitello hebt gebakken. Laat zien aan de kijkers dat er niets wordt weggegooid!’. Dat zijn uitspraken die ik nooit zal vergeten.

Wat is voor jou de kers op de njam!-taart?

Ik zeg altijd: ‘Vergeet nooit waar je vandaan komt’. De eerste aflevering die ik opnam, werd gefilmd door een ploeg die het gewoon was om met bekende chefs te werken. Ondanks de paniek, hebben zij mij gerustgesteld en enorm hard geholpen. Er was zeker nog veel werk aan mij, zoals taalgebruik. Ik heb enorm veel aan de eerste ploeg gehad. Deze werkploeg heeft mij eigenlijk gemaakt tot wie ik de dag van vandaag ben. Dat is mijn mooiste herinnering aan njam!.

Wat was de leukste reactie die je kreeg van een kijker?

Wat mij het meest gelukkig maakt is wanneer ik bijvoorbeeld hoor over “Peppe met Kerstmis of Nieuwjaar”, dat kijkers écht mijn menu gebruiken. Ik maak steeds een menu voor mijn familie voor Kerstmis en Nieuwjaar, wat echt een familiemoment is. Ik ken mijn trouwe kijkers al 10 jaar en tot de dag van vandaag blijven ze nog steeds koken. Ik wil aan mijn kijkers vertellen dat ze zeker moeten blijven kijken en voor zichzelf moeten zorgen!

Wanneer zat je met de gebakken peren?

Wat mensen zien op televisie is montage, maar wat er achter de schermen gebeurd is er ook nog steeds. Nog heel recent bij een aflevering van De Chalet, waren Jeroen de Pauw en Dominique Persoone gaan paardrijden. Ik was in de chalet gebleven om te koken. Ondertussen had ik mijn bol pastadeeg klaar en de productie zei me om de pastavellen klaar te maken, en vervolgens wanneer Jeroen en Dominique binnenkomen, de vellen doorheen de pastamachine te draaien. Maar Jeroen en Dominique kwamen maar niet en ondertussen was de deeg droog geworden met als resultaat dat deze niet meer door de machine rolde. Altijd wanneer ik met Dominique een programma draai, is er wel iets! “Wat peisde, kerel!” klinkt het dan bij hem.

Voor 1 dag een andere njam!-chef: in welke schoenen wil je staan?

Als ik zou mogen kiezen, dan kies ik voor Peter Goossens. Hij is de man die op culinair vlak veel heeft veranderd. Ook op persoonlijk vlak, is hij altijd eerlijk. Hij is rechtuit en vertelt steeds de waarheid. Wat hij kan, is een natuurtalent en dat mag zeker gezegd worden!

Zoals ze in het buitenland een Maradonna hadden, hebben wij in België een Peter Goossens. Een gewoon gerecht maken, maar op een andere manier presenteren? Chapeau Peter!

Dit gerecht doet me stevig watertanden…

Eén van mijn lievelingsgerechten is spaghetti al pomodoro. Een spaghetti al dente die goed heeft gesudderd met verse tomaatjes of een heel lekker sausje van tomaatjes afgewerkt met basilicum en een goede olijfolie. Heerlijk! Maar ook tegen een stoofvlees met vers gemaakte frietjes en vers gemaakte mayonaise, zeg ik nooit nee.

Dit is njam! in 3 woorden…

Njam! is voor mij familie, liefde en eten. Wie wilt dat niet? Het woordje ‘njam’ zegt het zelf.

Wat staat er nog op jouw boodschappenlijstje?

Mijn ultieme droom is om te koken in het land waarvan ik afkomstig ben. In ieder dorpje van Italië koken, waar mensen mij niet kennen en de inwoners niet weten wat de keuken gaat brengen met de producten uit hun streek. Italië is het mooiste land dat er is en je kan er overal heel goed eten.

Hoe kruidt njam! jouw leven?

Als njam! er niet was, had ik zeker een ander leven geleid. Ik was sowieso in Genk gebleven en had tot mijn pensioen dit beroep gedaan. Op die 10 jaar njam! is mijn leven enorm veranderd. Alles is heel snel gegaan en ik heb er geen moment spijt van gehad! Het is een mooie familie met veel vrienden en medewerkers. Er is echt iets speciaals aan njam! en het Studio 100 verhaal.

Wat is jouw allerlekkerste njam!-recept?

Na 10 jaar tijd ben ik het meest trots op mijn emotionele recepten uit Peppe's Sicilië. Dat zijn de gerechtjes die ik maak voor mijn ouders in Sicilië. Dit was een buitenlands programma dat ik heb gemaakt voor njam! waarbij ik naar de geboortestreek van mijn ouders ging. Mijn grootouders die verse schapenricotta maken, is een aflevering dat ik nooit ga vergeten. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: bekijk de afleveringen en maak de recepten. Ciao Amici!

Bekijk hier het volledige interview met Peppe: