10 food trends voor 2020

Zoals elk jaar kijkt njam! graag vooruit om te voorspellen wat het nieuwe jaar ons culinair zal brengen. Gastronomie is populairder dan ooit tevoren en nooit eerder hadden we toegang tot zo’n breed scala aan ingrediënten en technieken. Wij maken je graag wegwijs in het culinaire landschap met de 10 food trends voor 2020.

1. Veggie of Vegan Fast Food 

Vleesvrije en gezonde(re) voeding is natuurlijk al een tijdje aan een opmars bezig. Maar dit jaar krijgen ook Fast Food en ongezondere snacks zoals frituursnacks een make-over. Verwacht je aan vega frikandellen, bietburgers en veggie hotdogs.

2. Seacuterie 

Seacuterie is zoals het woord het zegt charcuterie gemaakt van vis in plaats van vlees. Vis en schaaldieren worden daarvoor geconserveerd en bereid zoals diverse charcuteriesoorten als salami, pastrami en mortadella. Laat maar komen, dat seacuterie plankje bij het aperitief!

3. Gefermenteerde niet-alcoholische dranken

Niet-alcoholische dranken of dranken met een lager alcoholpercentage winnen ook al enkele jaren aan populariteit. Dit jaar komen daar de gefermenteerde niet-alcoholische dranken bij. Dranken op basis van gefermenteerde thee, waterkefirkorrels of fruit zullen steeds vaker in ons glas komen.

4. Grillen in plaats van bakken 

In lijn met de gezondheidstrend ligt ook de kooktechniek grillen. Grillen in de grillpan of op de barbecue impliceert het gebruik van geen of toch veel minder vet. Bovendien kan de vaak hoge temperatuur ervoor zorgen dat je de ingrediënten kan dichtschroeien, waardoor de voedzame stoffen beter bewaard blijven. Ook het gebruik van open vuren om op te koken, wordt steeds populairder.

5. Verpakkingen zijn uit den boze 

Vorig jaar hadden we het er al over: plastieken verpakkingen zijn not done. Vandaar dat verschillende supermarkten reeds overschakelden van plastieken naar papieren zakken voor bijvoorbeeld fruit en groenten. In 2020 gaan we nog een stapje verder en worden verpakkingen tout court minder populair. De eigen boodschappentas of extra betalen voor een verpakking zijn zaken die we steeds vaker zullen zien.

6. Alternatieven voor dierlijke producten 

Er waren er al veel, maar er komen er nog veel meer. Alternatieven voor dierlijke producten zijn big business. En dat heus niet alleen voor vegetariërs: ook carnivoren zijn zich bewust dat vlees eten niet altijd goed is voor het milieu, de natuur en de gezondheid. Producten zoals de Beyond burger, een burger op basis van planten, of “diervrij” beleg voor op de boterham worden dan ook steeds populairder.

7. De Noord-Afrikaanse keuken is hot 

Elk jaar is er wel een andere internationale keuken die populairder wordt in vooral onze grote steden. In 2020 wordt dat de Noord-Afrikaanse keuken. Marokkaans, Tunesisch, Turks, Libanees, …: het zijn allemaal fantastische keukens die we eigenlijk nog niet al te goed kennen. Bereidingen als hummus waren al populair, maar zullen dit jaar in zowel de supermarkten als de restaurants niet meer weg te denken zijn.

8. Milieubewust eten 

Milieubewust eten is natuurlijk ook geen nieuwe trend. Maar wel een die in 2020 veel verder wordt doorgetrokken. Applicaties zoals Too Good To Go, dat overgebleven producten een nieuwe bestemming geeft, winnen aan populariteit. En avocado’s, die tot enkele jaren geleden nog ontzettend hip waren, blijken door hun hoge ecologische voetafdruk eigenlijk niet zo duurzaam te zijn. In 2020 geldt: geen verspilling, een zo kort mogelijke keten en altijd goed voor het milieu.    

9. Hyperlokaal 

Lokale ingrediënten en bereidingen consumeren en lokaal kopen zijn hot. In 2020 gaan we daarmee een stapje verder. Hyperlokaal voedsel is voedsel dat geconsumeerd wordt op bijna dezelfde plek waar het gecultiveerd wordt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boerderijwinkels of restaurants die alles kopen binnen een straal van enkele kilometers.

10. Zaalbereidingen op restaurant

Ook op restaurant zien we enkele nieuwe trends. Al is nieuw vaak niet het juiste woord. Zo zijn zaalbereidingen absoluut niet nieuw en zijn ze eigenlijk “terug van weg geweest”. Vleesversnijdingen in de zaal, ijs dat voor je neus vers wordt gedraaid of zelfs pannenkoeken die aan tafel gebakken worden: welcome back, zaalbereidingen!  

Sven van de njam!-redactie

Beoordeling