10 favoriete wintergerechten van njam!-chef Peppe Giacomazza

Winter. Koude dagen, lange nachten. Veel regen, weinig zon. Gelukkig heeft het donkerste seizoen van het jaar ook voordelen. Voor ons zijn die vooral te vinden in het bord en in het glas. Truffels, stoofpotjes, knolgroenten en rode wijn: allemaal producten en gerechten die we graag associëren met de winter. Ook voor njam!-chef Peppe Giacomazza is de winter een van de smakelijkste seizoenen. Ook al mist Peppe de (Italiaanse) zon, met de prachtige producten die hij uit zijn thuisland haalt, creëert hij steevast een streepje Zuidelijke warmte in het bord. Wij vroegen Peppe naar 10 recepten die voor hem echt de winter symboliseren. Smakelijk! 

1. Lasagne van savooikool met aardappelen 

Kool is voor Peppe een typisch ingrediënt voor de koudere maanden. In deze lasagne maakt hij een saus van de kool, aardappelen en spek, en verwerkt hij deze tussen laagjes verse pasta. Parmezaanse kaas maakt het gerecht volledig af. 

2. Stoofpotje van everzwijn met Chianti Classico en polenta 

Meer winter wordt het niet. In dit stoofpotje combineert Peppe everzwijn met de bekende rode wijn Chianti Classico van Castello di Ama, winterse groenten en kruiden. Een op en top Italiaans en hartverwarmend gerecht.

3. Stoofpotje van ossenstaart

Opgelet: dit gerecht is verslavend lekker. En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te bereiden. De ossenstaart wordt gestoofd in een saus van witte wijn, lardo en kruiden en geserveerd op een bedje van aardappelpuree. De geheime ingrediënten? Een lepeltje cacao en rozijntjes! 

4. Ravioli met everzwijnragout

Everzwijn is nog zo’n ingrediënt dat de Italiaanse winter typeert. Wanneer je dit lekker vlees verwerkt in stukjes ravioli met bospaddenstoelen, Parmezaanse kaas en groentjes, geeft dat culinair vuurwerk.  

5. Risotto met radicchio 

In deze risotto combineert Peppe een heerlijke risotto (al dente, natuurlijk) met radicchio en salsiccia, de Italiaanse varkensworstjes met venkel. De rode kleur maakt het gerecht extra feestelijk.

6. Risotto met pompoen en parmaham

Pompoen is nog zo’n ingrediënt dat je niet kan loskoppelen van de koudere maanden. De groente geeft deze risotto naast een mooie kleur ook een licht zoet accent. En dat gaat prima met het zoute van de parmaham en de kruidige toetsen van de Taleggiokaas en de salie. 

7. Fettuccine met eekhoorntjesbrood

Fettuccine is een pastasoort die je kan vergelijken met tagliatelle maar dan wat breder. In dit fantastische gerecht verwerkt Peppe een klein beetje eekhoorntjesbrood in de pasta en gebruikt hij de rest in de saus. Pancetta en Parmezaanse kaas zorgen voor de hartige toetsen en versgeraspte truffel maakt het gerecht feestelijk.

8. Risotto met amaronewijn en porcini

Amaronewijn is een van de beste Italiaanse wijnen. In deze risotto laat Peppe de rijst koken in een bouillon van rund en Amaronewijn en werkt hij het gerecht af met een espuma van de wijn. Het beste nieuws: je hebt voor het gerecht niet de hele fles nodig en kan de rest dus als passende drankbegeleiding gebruiken.

9. Omelet met porchetta en truffel

Soms betekent eenvoudig ook fantastisch lekker. Zoals in dit recept. Minder dan 10 ingrediënten zorgen samen voor een heerlijke smaaksensatie. Eieren, porchetta, Parmezaanse kaas, rucola en verse truffel. Een gerecht dat bovendien zowel als ontbijt, lunch of diner gebruikt kan worden!

10. Gevulde kalkoen met amandelkroketjes

Als het wat feestelijker mag, is dit gerecht van gevulde kalkoen met amandelkroketjes gegarandeerd een voltreffer. De kalkoen wordt opgevuld met een mengsel van kalkoengehakt, kastanjes, pijnboompitten en kruiden. Daarbij komen heerlijk krokant gebakken amandelkroketjes en een mole saus. Feest in het bord. 

Sven van de njam!-redactie