1 november is ‘World Vegan Day’

Gezond eten gaat vandaag veel verder dan een bord vol groenten. De voorbije jaren kwam er elk jaar wel een nieuwe gezonde(re) eetstijl bij. Een van de meest populaire gezonde eetstijlen is vegan of veganistisch eten. Veganisten eten geen vlees, vis of pluimvee, maken geen gebruik van dierlijke producten (zuivelproducten, honing, enzovoort) en consumeren ook geen niet-eetbare dierlijke producten zoals leer of wol. Alles wat van dieren komt, wordt dus geweerd. Dat is niet alleen goed voor de dierenwereld, maar ook voor het milieu. 

World Vegan Day 

Veganisme is ondertussen zo populair, dat er zelfs een eigen dag voor bestaat: World Vegan Day. En die vindt binnenkort plaats, op 1 november om precies te zijn. Die dag vieren veganisten over de hele wereld de voordelen van veganisme voor de mens en de natuurlijke omgeving. Er vinden verschillende evenementen plaats, er worden herdenkingsbomen geplant, en er wordt vooral heel lekker gegeten. De ideale dag dus om zelf ook eens vegan aan de slag te gaan in de keuken.

Try Vegan 

Een dagje veganistisch eten, is eigenlijk te weinig. Daarom start op 1 november tevens de campagne “Try Vegan!”. Deze campagne van BE Vegan en EVA vzw heeft als doel zoveel mogelijk mensen te laten proeven van de vegan keuken in de maand november. 

Je kan gratis aan de campagne deelnemen en zal na je inschrijving voor 1 november een Vegan Starterskit ontvangen. Daarin zit het eerste weekmenu en een reeks nuttige tips. Vanaf november krijg je dan drie keer per week een nieuwsbrief in je mailbox, boordevol recepten en tips om lekker vegan aan de slag te gaan. Leuke extra: elke week maak je ook kans op mooie prijzen. 

Door deze campagne kan je heerlijke vegan gerechten ontdekken, verrassende smaken leren kennen en leer je vooral hoe eenvoudig het is om minder dierlijke producten te gebruiken. Zo zal je niet alleen meer variatie op je bord brengen, ook je gezondheid zal er voordelen van ondervinden. En je draagt tenslotte ook nog een steentje bij aan het klimaat en dierenwelzijn. Waar wacht je nog op? :-)  

Inschrijven kan via deze link!

Vegan recepten 

Ook de njam!-redactie bezorgt je graag wat vegan keukeninspiratie. Dat doen we zoals steeds met enkele heerlijke recepten. Veel succes met jouw november-is-vegan-maand

  • Glutenvrije toast met homemade choco: deze glutenvrije toast met zelfgemaakte chocoladepasta is een must voor elke (vegan) ontbijtliefhebber. Crunchy, lekker zoet en toch gezond.  
  • Vegan bladerdeegkerstboom: met de kerstdagen in het vooruitzicht is deze vegan bladerdeegkerstboom een zeer leuk recept. Door de olijven, kappertjes en basilicum is het een ideaal hapje bij het (feest)aperitief. 
  • Vegan tiramisu: ook desserts kan je prima vegan maken. Ja, zelfs tiramisu. Deze variant op de Italiaanse klassieker wordt gemaakt met chocolade-spongecake en vegan mascarpone. Zo lekker dat je gasten de gewone versie niet meer zullen missen.
  • Vegan lasagne: deze vegan lasagne zorgt voor een verrassing op elke tafel. De vulling bestaat onder meer uit tofu, umeboshipasta, champignons en courgette en krijgt daardoor een hartig en umami getint karakter. Ook de Parmezaan is vegan en die bestaat uit amandelmeel, edelgist, uienpoeder en zout. 
  • Vegan pompoenwafels: vegan pompoenwafels passen fantastisch bij de herfst. Ze zijn niet te zoet en je kan ze daardoor gemakkelijk combineren met verschillende andere zoete of hartige ingrediënten. 

Smakelijk! 

Sven van de njam!-redactie