Verjaardagstaart met aardbeien

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Cadeautip: Culinaire Ambiance's luxueuze Fine tasting box

Cadeautip: Culinaire Ambiance's luxueuze Fine tasting box

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
8 eieren
40 g boter
240 g patisseriebloem
1 l room
aardbeienconfituur
1 pakje boterkoekjes
30 cl room
zilveren bolletjes
enkele blaadjes munt, fijngesnipperd

Bereiden:

Biscuit: Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop de eieren los en roer de kristalsuiker erdoor. Verwarm het mengsel al kloppend op een zacht vuur tot 40 à 50 °C, zodat de suiker goed versmelt met de eieren.

Giet het mengsel over in de mengkom van een keukenrobot en klop tot een witte, smeuïge massa. Het mengsel is voldoende geklopt als je er een tekening in kunt maken. Giet over in een andere grote kom. Smelt de boter op een zacht vuur. Meng de bloem zachtjes kloppend door het eiermengsel. Roer er de gesmolten boter door. Zorg dat alles goed vermengd is.

Giet het beslag in een beboterde springvorm en bak gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de biscuit uit de springvorm en laat hem afkoelen op een rooster. Klop ondertussen de slagroom op met de kristalsuiker. De slagroom moet goed smeerbaar blijven. Snij de biscuit met een kartelmes of een zaagmes overlangs door in drie delen. Maak aan de zijkant van de biscuit een klein sneetje, zodat je de drie delen bij het afwerken in dezelfde volgorde kunt leggen.

Bestrijk het onderste deel van de biscuit met een laagje aardbeienconfituur. Die zorgt ervoor dat de biscuit niet zal uitdrogen. Leg het middelste deel van de biscuit er weer op. Bestrijk dit deel met een laagje opgeklopte slagroom en leg het bovenste deel van de biscuit er weer op. Strijk de taart helemaal in met slagroom en maak mooi glad.

Mix de boterkoekjes tot crunch in de mixer. Werk de taart aan de zijkant af met deze crunch. Klop de room op en lepel deze over in een spuitzak. Spuit toefjes room op de rand van de taart. Leg op elk toefje een zilveren bolletje en werk af met de fijngesnipperde munt. Werk verder af met wat aardbeien.

Met dank aan

Hoogstraten Strawberries

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog