Verjaardagstaart met aardbeien

Verjaardagstaart met aardbeien
Een recept van njam! chef Roger van Damme

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de biscuit
8 eieren
240 g kristalsuiker
40 g boter
240 g patisseriebloem
Voor de afwerking:
1 l room
50 g kristalsuiker
aardbeienconfituur
1 pakje boterkoekjes
30 cl room
zilveren bolletjes
enkele blaadjes munt, fijngesnipperd
aardbeien
Recept afdrukken

Bereiden:

Biscuit: Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop de eieren los en roer de kristalsuiker erdoor. Verwarm het mengsel al kloppend op een zacht vuur tot 40 à 50 °C, zodat de suiker goed versmelt met de eieren.

Giet het mengsel over in de mengkom van een keukenrobot en klop tot een witte, smeuïge massa. Het mengsel is voldoende geklopt als je er een tekening in kunt maken. Giet over in een andere grote kom. Smelt de boter op een zacht vuur. Meng de bloem zachtjes kloppend door het eiermengsel. Roer er de gesmolten boter door. Zorg dat alles goed vermengd is.

Giet het beslag in een beboterde springvorm en bak gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de biscuit uit de springvorm en laat hem afkoelen op een rooster. Klop ondertussen de slagroom op met de kristalsuiker. De slagroom moet goed smeerbaar blijven. Snij de biscuit met een kartelmes of een zaagmes overlangs door in drie delen. Maak aan de zijkant van de biscuit een klein sneetje, zodat je de drie delen bij het afwerken in dezelfde volgorde kunt leggen.

Bestrijk het onderste deel van de biscuit met een laagje aardbeienconfituur. Die zorgt ervoor dat de biscuit niet zal uitdrogen. Leg het middelste deel van de biscuit er weer op. Bestrijk dit deel met een laagje opgeklopte slagroom en leg het bovenste deel van de biscuit er weer op. Strijk de taart helemaal in met slagroom en maak mooi glad.

Mix de boterkoekjes tot crunch in de mixer. Werk de taart aan de zijkant af met deze crunch. Klop de room op en lepel deze over in een spuitzak. Spuit toefjes room op de rand van de taart. Leg op elk toefje een zilveren bolletje en werk af met de fijngesnipperde munt. Werk verder af met wat aardbeien.

Beoordeling