Twee keer plastische chocolade

Twee keer plastische chocolade
Een recept van njam! chef Dominique Persoone
Ook in njam! boek SHOCK-O-LATIER
Hoeveelheid Ingrediënt
Voor versie 1:
100 g chocolade (melk, wit of donker)
80 g glucose
Voor versie 2:
100 g cacaoboter (in poedervorm is die nog makkelijker te verwerken)
100 g glucose
100 g poedersuiker
Recept afdrukken

Bereiden:

De mooie chocoladestukken en showfiguren die chocolatiers in hun etalage zetten, worden gemaakt met plastische chocolade. Ook het chocoladekleed dat ik met Nicky Vankets maakte, is op basis van deze plastische chocolade. Wij noemen het plooibare chocolade en je kunt hem vergelijken met de plasticine waarmee kinderen boetseren. Deze chocolade is eetbaar, maar niet echt lekker, want er is veel suiker aan toegevoegd voor de stabiliteit. Omdat het echte chocolade is, zit er ook cacaoboter in. Die doet de massa wel opstijven bij het afkoelen, maar door de warmte van je handen of door de chocolade enkele seconden in de microgolf te verwarmen, is hij weer onmiddellijk bruikbaar. Plastische chocolade kun je minstens 3 maanden bewaren. Verpak hem in plasticfolie, zodat hij niet uitdroogt.

VERSIE 1:

Smelt de chocolade op de laagste stand in de microgolfoven. Hij hoeft niet op temperatuur te worden gebracht. Zorg dat de glucose op kamertemperatuur is en meng deze door de chocolade. Laat opstijven en kneed de massa tot hij zo dik is als plasticine.

VERSIE 2:

Meng alle ingrediënten in de kom van een keukenrobot. Bevestig de kneedhaak aan het toestel en zet de machine op de laagste stand. Meng langzaam en verwarm de kom lichtjes aan de buitenzijde, bijvoorbeeld met een haardroger, tot je een mooie homogene massa krijgt.

Tip:

Als de plastische chocolade het uiterlijk van melkchocolade moet hebben, vervang de poedersuiker dan voor 1/3 door cacaopoeder. Wil je het uiterlijk van fondantchocolade, vervang de poedersuiker dan voor de helft door cacaopoeder.