Twee keer plastische chocolade

Een recept van Dominique Persoone

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

gram gram Even geduld...
100 g chocolade (melk, wit of donker)
80 g glucose
100 g cacaoboter (in poedervorm is die nog makkelijker te verwerken)
100 g glucose
100 g poedersuiker

Bereiden:

De mooie chocoladestukken en showfiguren die chocolatiers in hun etalage zetten, worden gemaakt met plastische chocolade. Ook het chocoladekleed dat ik met Nicky Vankets maakte, is op basis van deze plastische chocolade. Wij noemen het plooibare chocolade en je kunt hem vergelijken met de plasticine waarmee kinderen boetseren. Deze chocolade is eetbaar, maar niet echt lekker, want er is veel suiker aan toegevoegd voor de stabiliteit. Omdat het echte chocolade is, zit er ook cacaoboter in. Die doet de massa wel opstijven bij het afkoelen, maar door de warmte van je handen of door de chocolade enkele seconden in de microgolf te verwarmen, is hij weer onmiddellijk bruikbaar. Plastische chocolade kun je minstens 3 maanden bewaren. Verpak hem in plasticfolie, zodat hij niet uitdroogt.

VERSIE 1:

Smelt de chocolade op de laagste stand in de microgolfoven. Hij hoeft niet op temperatuur te worden gebracht. Zorg dat de glucose op kamertemperatuur is en meng deze door de chocolade. Laat opstijven en kneed de massa tot hij zo dik is als plasticine.

VERSIE 2:

Meng alle ingrediënten in de kom van een keukenrobot. Bevestig de kneedhaak aan het toestel en zet de machine op de laagste stand. Meng langzaam en verwarm de kom lichtjes aan de buitenzijde, bijvoorbeeld met een haardroger, tot je een mooie homogene massa krijgt.

Tip:

Als de plastische chocolade het uiterlijk van melkchocolade moet hebben, vervang de poedersuiker dan voor 1/3 door cacaopoeder. Wil je het uiterlijk van fondantchocolade, vervang de poedersuiker dan voor de helft door cacaopoeder.

Uit het boek "SHOCK-O-LATIER"

Dit is het eerste receptenboek van Dominique Persoone. Met 45 originele recepten voor chocoladeadepten en alle zoetekauwen.

In dit boek verklapt Dominique chocoladebereidingen die gelukkig maken. Hij leert je onder meer hoe je zelf de lekkerste chocoladepasta maakt, de verleidelijkste chocoladesnoepjes, je eigen huisbereide frisco’s, grootmoeders truffels of chocolademousse waarvan je het potje gegarandeerd uitlikt. Ook klassiekers zoals brownies, florentines, madeleintjes en tarte tatin zet Dominique naar zijn hand.

Dominique Persoone is echter ook een chocolatier met een hoog rock-’n-rollgehalte, die furore maakte met nooit geziene smaken en smaakcombinaties. Maar ook met grappige chocoladebereidingen. Zo vind je in dit boek recepten om onder meer chocolade lippenstift te maken, massagecrème van chocolade, koekiemonsters, eetbare chocoladeverf, black boobies, een chocolade potlood en zelfs… de lekkerste chocoladekak ter wereld. Vooral kinderen zullen dit heel plezierig vinden.

Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en vergen weinig kookervaring. Iedereen kan het! Je hebt er ook geen uitgebreide keukenapparatuur voor nodig. Het gaat om het plezier van het maken en nog meer om het plezier van het eten.

Met dit boek zul je helemaal niet meer van chocolade kunnen afblijven!

  • Titel: SHOCK-O-LATIER
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-807-7
  • Pagina's: 160
  • Fotografie: Jean-Pierre Gabriel en Koen Bauters
Lees meer over SHOCK-O-LATIER

Inspiratie & blog