Trofie met pesto

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

Ontdek alles over het Hageland

Ontdek alles over het Hageland

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
400 gr 00-bloem
2 dl water
1 breinaald of fietsspaak
1 handvol basilicumblaadjes
1 teentje look
3 tl pijnboompitten
4 el parmezaan
Parmezaanse kaas, geraspt
4 basilicumblaadjes
olijfolie

Pesto komt van pestare, aanstampen, en maak je dus in een vijzel. In Ligurië heeft elk stadje zijn recept. Soms bevat de pesto bijvoorbeeld walnoten in plaats van pijnboompitten. Volgens de traditie eet je pesto met trofie, pastaspiraaltjes gemaakt van deeg zonder eieren.

Bereiden:

Begin met de pasta. Trofie zijn deegwaren zonder eieren. Maak een kuiltje in de bloem, giet er een beetje water in en kneed het door de bloem. Herhaal dit tot het een mooie deegbal wordt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast.

Terwijl het deeg rust, maak je de pesto. Verwijder de steeltjes van de basilicumblaadjes en doe de blaadjes in de vijzel. Voeg een teentje knoflook toe en drie lepeltjes pijnboompitten.

Stamp het mengsel plat in de vijzel en voeg voorzichtig olijfolie toe. Doseren is belangrijk.

Stamp de parmezaan door het mengsel. • Haal het deeg uit de koelkast, kneed het tot lange rolletjes en snijd het in kleine stukjes. Neem een breinaald (of een fietsspaak) en wikkel de pasta errond zodat je ruwe spiraaltjes krijgt. Besprenkel regelmatig met bloem om te vermijden dat de pasta kleeft.

Kook de trofie beetgaar. Laat niet helemaal uitlekken, maar roer de pasta met een beetje vocht door de pesto.

Serveren:

Schep op een bord en werk af met parmezaan, een blaadje basilicum en olijfolie.

Uit het boek "Njamma Mia!"

Bij La Botte houden ze allemaal zielsveel van Italië. Is het geen prachtig land? De landschappen en kunstschatten kunnen ze niet naar België halen. De echte Italiaanse keuken wel. Haar magie? Met drie, vier simpele ingrediënten creëer je al een rijk bord. Maar de formule werkt alleen met de beste producten. 

Op njam! heeft Peppe voor jullie de specialiteiten van twintig Italiaanse regio’s klaargemaakt. Maar de reis van Njamma Mia! is nog niet afgelopen! Hij nodigt jullie opnieuw uit in het mooiste land ter wereld. Hij vertrekt in Sicilië, waar zijn familie vandaan komt, en hij eindigt aan de voet van de Alpen. Zijn broer Gaspare reist mee en stelt bij elk streekgerecht zijn favoriete streekwijn voor.

  • Titel: Njamma Mia!
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-695-0
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Roos Mestdagh
Lees meer over Njamma Mia!

Inspiratie & blog