Trofie met pesto

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

DPD Fresh: de perfecte partner voor een kwalitatieve levering van verse voedingswaren!

DPD Fresh: de perfecte partner voor een kwalitatieve levering van verse voedingswaren!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
400 gr 00-bloem
200 ml water
1 breinaald
1 handvol basilicumblaadjes
1 teentje look
1 el pijnboompitten
4 el geraspte Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas
4 basilicumblaadjes
olijfolie

Pesto komt van pestare, aanstampen, en maak je dus in een vijzel. In Ligurië heeft elk stadje zijn recept. Soms bevat de pesto bijvoorbeeld walnoten in plaats van pijnboompitten. Volgens de traditie eet je pesto met trofie, pastaspiraaltjes gemaakt van deeg zonder eieren.

Bereiden:

Begin met de pasta. Trofie zijn deegwaren zonder eieren. Maak een kuiltje in de bloem, giet er een beetje water in en kneed het door de bloem. Herhaal dit tot het een mooie deegbal wordt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast. 

Begin met de pasta. Maak een kuiltje in de bloem, giet er een beetje water in en kneed het door de bloem. Herhaal dit tot het een mooie deegbal wordt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast. 

Maak ondertussen de pesto. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en doe ze in de vijzel. Doe de look en de pijnboompitten erbij. Stamp plat in de vijzel en voeg voorzichtig olijfolie en Parmezaanse kaas toe.

Strooi een laagje van de Parmezaanse kaas uit in een hete pan op het vuur. Laat smelten. Zet er een kommetje op en draai de pan ondersteboven. De kaas moet over de onderkant van het kommetje hangen. Laat drogen in het kommetje zodat het de vorm van een korfje krijgt.  

Haal het pastadeeg uit de koelkast, verdeel het in stukken en kneed het tot lange rolletjes. Neem een breinaald en wikkel de pasta errond zodat je ruwe spiraaltjes krijgt. Besprenkel regelmatig met bloem om te vermijden dat de pasta kleeft.

Kook de trofie beetgaar in gezouten water. Laat niet helemaal uitlekken, maar roer de pasta met een beetje vocht door de pesto.

Zet een Parmezaankorfje op een bord. Vul op met de trofie en werk af met Parmezaanse kaas, een blaadje basilicum en olijfolie.

Uit het boek "Njamma Mia!"

Bij La Botte houden ze allemaal zielsveel van Italië. Is het geen prachtig land? De landschappen en kunstschatten kunnen ze niet naar België halen. De echte Italiaanse keuken wel. Haar magie? Met drie, vier simpele ingrediënten creëer je al een rijk bord. Maar de formule werkt alleen met de beste producten. 

Op njam! heeft Peppe voor jullie de specialiteiten van twintig Italiaanse regio’s klaargemaakt. Maar de reis van Njamma Mia! is nog niet afgelopen! Hij nodigt jullie opnieuw uit in het mooiste land ter wereld. Hij vertrekt in Sicilië, waar zijn familie vandaan komt, en hij eindigt aan de voet van de Alpen. Zijn broer Gaspare reist mee en stelt bij elk streekgerecht zijn favoriete streekwijn voor.

  • Titel: Njamma Mia!
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-695-0
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Roos Mestdagh
Lees meer over Njamma Mia!

Inspiratie & blog