Tagliatelle met kool en bonen

Uit het boek Pasta Grannies
Foto: Lizzie Mayson ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
300 gr fijne semolina
145 ml warm water
300 gr gedroogde borlottibonen, 1 nacht geweekt in gezouten water
300 gr cavolo nero of een andere stevige bladgroente
2 grote aardappels, geschild en in hapklare stukken
zeezout

Bereiden:

Begin met de basis voor de soep. Laat de bonen uitlekken en doe ze met schoon water en ½ theelepel zout in een pan. Kook ze circa 1 uur op laag vuur. Licia voegt niks anders aan het kookwater toe, en dat werkt prima als de bonen en groenten van topkwaliteit zijn en barsten van de smaak door de Ligurische bodem en zon. Voeg bij twijfel een laurierblaadje en een heel teentje knoflook aan het kookwater toe en haal ze eruit voor je de groenten toevoegt.

Spoel de cavolo nero af en snijd met een mes langs beide kanten van de harde middennerf om die te verwijderen. Rol de bladeren op en snijd ze dwars door om brede repen te maken. Doe de cavolo nero en aardappels bij de bonen, voeg meer water toe om alles onder te zetten en doe er wat zeezout bij. Zorg dat het mengsel zachtjes blijft koken.

Maak het pastadeeg. Zeef de fijne semolina in een grote kom en schenk de hoeveelheid van 45 procent water erbij. Bewerk het deeg krachtig met je handen – geen reden om dit zachtjes te doen – om het samen te brengen tot een bal die je kunt kneden. Gebruik de extra 15 ml (1 eetlepel) water alleen als het deeg na ruim 2 minuten proberen echt niet samenhangend wordt. Fijne semolina heeft de neiging beginnelingen te doen denken dat je meer vocht nodig hebt dan noodzakelijk is, want het voelt droog aan tot je het een tijdje hebt gekneed.

Leg het deeg als je er een deegbal van hebt gemaakt op de pastaplank en kneed het 5 minuten tot het glad en enigszins veerkrachtig aanvoelt. Mocht je het direct willen gebruiken, dan hoef je het niet zoals 00-bloemdeeg eerst te laten rusten. Dek het anders af tot je zover bent. Als je het wel lang hebt gekneed, dan worden de glutenstrengen onhandelbaar en moet je het 30 minuten laten rusten. 

Rol het deeg uit met een deegroller tot een dikte van 2 mm. Laat het 10 minuten drogen op de plank voor je het oprolt als een tapijt tot een losse rol van 3 vingers dik. Snijd die in repen van 5 mm breed.

Gooi de pastarepen direct bij de soep en roer goed door. Pasta die met andere dingen wordt gekookt doet er altijd langer over, dus laat het 4-5 minuten pruttelen voor je controleert of de pasta gaar is. Je hoeft niks af te gieten, schep de soep gewoon in opgewarmde soepkommen.

Bestrooi de soep met een flinke hoeveelheid geraspte parmezaan en besprenkel hem met een scheutje extra vergine olijfolie. 

Inspiratie & blog