Tagliatelle in een korfje van parmezaan

Een recept van Peppe Giacomazza, zoals gezien in Njamma Mia!
Foto: Roos Mestdagh ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
300 gr taleggio (harde Italiaanse kaas)
500 gr volle melk
3 el olijfolie
0,33 savooikool, in reepjes
4 plakjes spek, in blokjes
1 tl gehakte salie
salieblaadjes
olijfolie
versgemalen zwarte peper

Bereiden:

Maak de pasta:

Maak een kuiltje in de bloem en schep de eieren erdoor. Kneed goed door en rol het deeg tot een balletje, wikkel het in plastikfolie en laat 10 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg lang uit tot het flinterdun is, rol het op en versnijd in reepjes van ca. 3cm dikte. Rol de reepjes terug af en kook beetgaar in ruim gezouten kokend water met olijfolie.

Maak de kaassaus:

Verwarm de taleggio met de melk au bain marie. Passeer door een zeef.

Maak de groentesaus:

Stoof de rode ui aan in olijfolie, voeg de spekreepjes toe en bak ze krokant. Breng op smaak met peper en doe de savooikool erbij. Voeg de salie en eventueel nog wat olijfolie toe. Laat verder stoven op een laag vuur totdat de savooikool zacht is.

Maak het korfje:

Strooi de parmezaan in een dun laagje uit in een hete pan, zet er een kommetje op en draai de pan onstersteboven. De parmezaan moet over de onderkant van het kommetje hangen. Laat de parmezaan drogen in het kommetje zodat het de vorm van een korfje krijgt. Maak een tweede korfje.

Serveren:

Schep de pasta door de groentesaus. Leg de korfjes op de voorverwarmde borden en schep de tagliatelle erin. Lepel saus erover en werk af met olie, peper en een blaadje salie.

Wijnsuggestie:

Cararo baron di pauli - heeft lekkere aroma's van wilde bessen

Uit het boek "Njamma Mia!"

Bij La Botte houden ze allemaal zielsveel van Italië. Is het geen prachtig land? De landschappen en kunstschatten kunnen ze niet naar België halen. De echte Italiaanse keuken wel. Haar magie? Met drie, vier simpele ingrediënten creëer je al een rijk bord. Maar de formule werkt alleen met de beste producten. 

Op njam! heeft Peppe voor jullie de specialiteiten van twintig Italiaanse regio’s klaargemaakt. Maar de reis van Njamma Mia! is nog niet afgelopen! Hij nodigt jullie opnieuw uit in het mooiste land ter wereld. Hij vertrekt in Sicilië, waar zijn familie vandaan komt, en hij eindigt aan de voet van de Alpen. Zijn broer Gaspare reist mee en stelt bij elk streekgerecht zijn favoriete streekwijn voor.

  • Titel: Njamma Mia!
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-695-0
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Roos Mestdagh
Lees meer over Njamma Mia!

Inspiratie & blog