Spaghetti met zeevruchten en peperoncini

Een recept van Peppe Giacomazza, zoals gezien in Peppe's Pasta
Foto: Roos Mestdagh ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 g semola di rimacinata
2 eieren
250 g venusschelpen
8 scampi's
2 gamba's
4 kleine inktvissen
2 scheutjes olijfolie
1 teentje look, geplet
10 kerstomaatjes, in stukken
1 flinke scheut witte wijn
1 handje fijngesneden platte peterselie
2 pikante rode pepertjes, fijngehakt
zeezout - versgemalen zwarte peper

Bereiden:

Maak de pasta:

Maak een kuiltje in de semola rimacinata, breek hierin een eitje en meng goed. Maak opnieuw een kuiltje voor het tweede ei en kneed tot een zacht deeg. Rol tot een bolletje, dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat 10 minuten rusten op kamertemperatuur.

Rol het pastadeeg uit en haal door de pastamachine. Kook de pasta gaar in licht gezouten water met een scheutje olijfolie.

Maak de saus:

Doe de venusschelpen in een kom, strooi er een flinke snuif zeezout over en voeg koud water toe tot de schelpen net onder staan. Roer goed om en laat enkele minuten rusten.

Pel ondertussen de scampi’s en gamba’s en verwijder het darmkanaal. Kuis de inktvissen en snijd in brede ringen.

Bak de gamba’s samen met het teentje look even aan in de pan met een scheutje olijfolie. Voeg daarna de scampi’s en inktvis toe en breng op smaak met een beetje zout en peper.

Spoel de venusschelpen en doe bij in de pan. Zet het deksel op de pan en laat enkele minuten sudderen. Blus met witte wijn wanneer de venusschelpen open gaan. Voeg de tomaten en peterselie toe. Zet het deksel terug op de pan en laat nog enkele minuten verder sudderen op een laag vuur.

Werk af:

Breng de saus op smaak met de pepertjes en serveer samen met de spaghetti.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog