Saffraanrisotto met langoustines

Een recept van Jan Buytaert

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 gepelde sjalotten, fijngesnipperd
25 gr boter
100 gr risottorijst
1 buisje saffraandraadjes
4 dl gevogeltebouillon
3 el droge witte wijn
2 el mascarpone
2 el gemalen Parmezaan
20 middelgrote, verse langoustines
1 el tomatenpuree
0,5 l visfumet
1 dl room
1 kl roux of maïzena
zout - cayennepeper
olijfolie

Bereiden:

Voor de risotto:

Stoof de versnipperde sjalot aan in de boter en roer er de rijst en de saffraan door. Breng de bouillon aan de kook met de witte wijn. Giet 1/10 bij de rijst en laat die daarin al roerend verdampen. Herhaal dit tot alle bouillon is opgebruikt. Er is ook een tweede mogelijkheid, namelijk door alle bouillon er in één keer door te roeren en de rijst, met het deksel op de pan, zachtjes aan de kook te brengen. Risottopuristen zijn het er nog altijd niet over eens wat de correcte manier is, maar de laatste is wel de eenvoudigste. De rijst moet in totaal wel ongeveer 25 minuten stoven voor hij gaar is.

Voor de nantuasaus:

Verwijder de koppen van de langoustines, pel de staarten en haal er het darmkanaal uit. Stoof de koppen even aan in een eetlepel olijfolie. Doe er de tomatenpuree en de visfumet bij en laat dit alles ongeveer 20 minuten trekken op een zacht vuurtje. Zeef de bouillon. Kook hem met de room tot de helft in. Los ondertussen een koffielepel maïzena in 2 eetlepels water op. Bind de bouillon daarna met de opgeloste maïzena of met een koffielepel roux.

Breng deze nantuasaus nu verder op smaak met zout en een mespuntje cayennepeper. Breng de nantuasaus nu verder aan de kook, zet het vuur lager zodat de saus zachtjes pruttelt. Leg er de gepelde staarten in en laat ze gedurende ongeveer 2 minuten garen. Haal de staarten uit de saus en houd ze warm. Meng de mascarpone en de parmezaan door de gare risotto.

Olie een grote of 4 individuele tulbandvormen in met een beetje olijfolie. Vul die op met de risotto en druk die met een lepel stevig aan. Draai de tulbandvorm(pjes) om op warme borden.

Leg de langoustinestaarten in de middenholte van de tulband. Giet er enkele lepels saus over. Lepel het restant van de saus rond de rijst.

Biertip van Jan:

Saffraan, smeuïge risotto en het zijdezachte van een saus met rivierkreeftjes: dit delicate amberbier gaat met zijn prachtige schuimkraag en zijn ‘petit goût bonbon’ probleemloos op in een klassieker van de Franse keuken

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog