Pralinémousse

Een recept van Roger van Damme

Ontdek de verborgen pareltjes in Thailand

Ontdek de verborgen pareltjes in Thailand

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
15 g koud water
15 g suiker
10 g roompoeder
100 g melk
20 g room
1 snuifje fleur de sel
200 g room, lobbig geklopt
300 g room (40%)
30 g poedersuiker
1 reep pure chocolade

Bereiden:

Praliné mousse:

Meng het gelatinepoeder met 15 g koud water en laat 20 minuten weken. Klop de eierdooiers, de suiker en het roompoeder los in een kom. Breng de melk en de room aan de kook en voeg al roerend toe aan de eierdooiers. Giet de massa weer in de pan. Breng al roerend aan de kook en weeg 110 g af. Voeg de gelatinemassa toe en laat afkoelen tot 45 °C. Meng de praliné, de fleur de sel en 110 g crème patissière tot een gladde massa. Spatel er de opgeklopte room onder in 3 delen. Vul een spuitzak en vul een glaasje. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

Slagroom:

Klop de room op met de poedersuiker en vul een spuitzak voorzien van een spuitmond van 10 mm. Spuit dopjes slagroom op de opgesteven pralinémousse.

Serveren:

Maak chocoladeschaafsel door de reep chocolade met een scherp mes af te schaven. Strooi wat van het chocoladeschaafsel over het gevulde glaasje.

Uit het boek "Een Groot Gebaar"

"In dit boek geef ik al mijn geheimen prijs. Ik heb er mijn beste dessertborden van de afgelopen 20 jaar in verzameld, aangevuld met tal van nieuwe bereidingen. “Een groot gebaar” zou een antwoord moeten zijn op de vele vragen die ik in mijn carrière gekregen heb, vragen van hobbykoks én professionals. Daarom biedt dit boek voor elk niveau wat wils. Sommige dessertborden zijn een ware uitdaging en ze van A tot Z klaarmaken is wellicht eerder weggelegd voor de ervaren chefs, maar hobbykoks kunnen hier perfect een eigen creatie van maken met onderdelen van het recept. De schetsen naast de foto’s tonen hoe een dessertbord wordt opgebouwd. En voor alle dessertliefhebbers heb ik nog een extra “easy way” versie gemaakt: uit elk dessert haal ik een eenvoudige basisbereiding die ik in een glaasje presenteer. Ik hoop dat jullie dit gebaar appreciëren."

Lees meer over Een Groot Gebaar

Inspiratie & blog