Pannenkoekentoren

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Smossen mag
Foto: Frank Croes ©

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 g aardbeien
3 takjes verse basilicum, de blaadjes
1 el balsamico
0,25 partje citroen, uitgeknepen
350 g aardbeienconfituur
300 g witte chocopasta
250 ml room, opgeslagen
poedersuiker
boter
9 eieren
1,5 l melk
550 g bloem
150 g kristalsuiker
2 vanillestokjes, het uitgeschraapte merg
1 el crème- of puddingpoeder
1 snuif zout
1 scheut arachideolie
160 g gesmolten boter

Bereiden:

Maak eerst het pannenkoekenbeslag. Klop de eieren los in een grote mengkom. Voeg al roerend de melk toe. Zeef de bloem en meng onder het beslag.

Doe de suiker en het merg van de vanillestokjes erbij. Roer er het puddingpoeder en een snuif zout onder. En voeg als laatste de arachideolie en gesmolten boter toe.

Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de pannenkoeken. Bak de pannenkoeken niet te dun, want om straks een mooie taart te maken heb je stevige pannenkoeken nodig.

Snijd de aardbeien in flinterdunne plakken en schik ze naast elkaar op een schotel. De carpaccio van aardbeien is de bodem van de taart.  Om het nog extra lekker te maken, doe je witte balsamico en wat blaadjes basilicum over de bodem met aardbeien. Werk af met een kneepje citroensap en poedersuiker.

Bouw de pannenkoekentoren: een pannenkoek, een laag confituur, een pannenkoek, een laagje poedersuiker, een pannenkoek, een laag witte choco, een pannenkoek, een laag confituur, … Ga door tot al de pannenkoeken op zijn.

Werk af:

Duw de pannenkoeken aan zodat je een stevige toren krijgt, draai de toren om en leg op de schotel met de carpaccio van aardbeien. Werk af met de opgeslagen room en aanvallen maar!

Uit het boek "Smossen mag! "

In Smossen Mag! laat sterrenchef Roger van Damme zien hoe mama’s, papa’s, oma’s en opa’s in de keuken aan de slag kunnen met de kids. Dit boek laat je met veel fantasie en humor op kindermaat zien hoe koken eenvoudig anders kan. Nog lekkerder, nog mooier.

Je leert originele gerechten klaarmaken die zowel door kinderen als volwassenen op een luide ‘Njammie!’ zullen worden onthaald. De foto’s laten je in één oogopslag zien wat je nodig hebt en wat je moet doen. In dit boek vind je bovendien massa’s handige tips. Het zijn geheimen die sterrenchef Roger alleen met jou deelt.

Kijk zeker naar de lijst met handig keukengerei voor je begint te koken. En vergeet ook niet te neuzen in de Smossen Mag!-wijsneuzenlijst, of de Smossen Mag!-test te doen op het einde van dit boek.


Lees meer over Smossen mag!

Inspiratie & blog