Opera

Uit het boek Sweet table
Foto: Lot Van Riel ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

biscuit biscuits Even geduld...
`420 gr eiwitten
225 gr suiker
325 gr eidooiers
50 gr koffie-extract
125 gr amandelpoeder
125 gr poedersuiker
200 gr suikerwater
200 gr room
200 gr water
60 gr koffie
130 gr melk
170 gr suiker
330 gr boter
enkele druppels koffie-extract (naar smaak)
100 gr donkere chocolade
10 gr cacaoboter
100 gr donkere chocolade
50 gr cacaoboter

Bereiden:

Voor de biscuit:

Klop het eiwit op met de suiker. Voeg de dooiers en het koffieextract toe. Laat kort kloppen en voeg tot slot het amandelpoeder en de poedersuiker toe.

Je hebt drie lagen biscuit nodig, verdeel dus je beslag gelijkmatig over drie bakplaten, of zorg ervoor dat je stukken van gelijke grootte kan uitsnijden. Bak de biscuit 10 minuten op 200 °C.

Voor de botercrème:

Breng de melk met 140 gram suiker aan de kook. Klop de eidooiers op met de rest van de suiker. Giet een deeltje van de kokende massa op de eidooiers en meng zeer goed. Vervolgens gieten we alles samen in een kookpot en verwarmen het geheel tot 80 à 85 °C. Laat afkoelen in de koelkast.

Klop de zachte boter tot een crème en voeg geleidelijk de afgekoelde massa toe. Voeg wat druppels koffie-extract toe. Panikeer niet wanneer je botercrème lijkt te schiften. Gewoon blijven kloppen en even bijwarmen met een gasbrandertje werkt altijd.

Voor de ganache:

Smelt de donkere chocolade met de cacaoboter. Strijk hiermee de onderste laag van je biscuit in. Leg een stuk bakpapier. of plasticfolie klaar, draai je biscuit om en leg hem met de chocoladekant naar beneden. Dit wordt de bodem van je gebakje.

Serveren:

Sauceer je biscuit aan de bovenkant met de siroop en strijk er een laagje ganache op. Leg er een tweede laag biscuit over en sauceer opnieuw. Voor de tweede laag gebruik je de botercrème. Maak je laag niet te dik zodat je gebak niet te zwaar wordt. Doe dit nog een keer met het laatste stuk biscuit en de rest van de botercrème. Overgiet tot slot je gebak met de ganache en strijk de bovenkant glad met een spatel. Laat het gebak opstijven in de koelkast en snijd er dan de ongelijke randen af met een heet mes. Je kan het gebak ook al onmiddellijk in individuele porties snijden.

Inspiratie & blog