Kroket van brie, confituur van wortel en sinaasappel, wafel van briochebrood

Een recept van Jeroen De Pauw

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 el honing
4 gelijke stukken brie (2 cm dik)
4 sneetjes briochebrood (2 cm dik), zonder korsten
2 eieren
4 el bloem
4 el broodkruim
4 el amandelschilfers
arachideolie
boter
lavendeltakjes

Bereiden: 

Schil de wortelen en kook ze overgaar in water. Giet ze af en doe ze in de blender samen met de honing en het sinaasappelsap. Mix dit tot een mooie, gladde en smeerbare massa.

Snij de brie en het briochebrood in gelijke stukken (ongeveer 6 cm op 3 cm).

Paneer vervolgens de brie. Doe de eieren in een kom en klop ze even los met een vork. Doe de bloem in een andere kom. Neem nog een derde kom waarin je het broodkruim mengt met de amandelschilfers. Je gaat nu klassiek paneren à l’anglaise, zoals dat in vaktermen heet. Dat wil zeggen: wentel de brie eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en daarna door de mengeling van broodkruim en amandel. Zorg ervoor dat de brie niet meer te zien is en dat hij dus helemaal mooi gepaneerd is.

Bak de brie daarna in een pan met veel olie of in de friteuse. Ikzelf bak hem liever in een pan. Ik heb dan altijd het gevoel dat ik meer controle heb over de kleur van de korst. Als je dat doet, moet je wel voldoende olie (1 cm) gebruiken én moet je ook voorzichtig zijn dat je je niet verbrandt. Gebruik hiervoor het best arachideolie.

Nu is het de beurt aan de wafels. Het enige wat je nodig hebt, is het briochebrood, een heel klein beetje boter en een wafelijzer. Verwijder de korsten van het brood en snij ze even groot als de stukken brie. Besmeer het briochebrood met een heel dun laagje boter en bak het mooi krokant in een wafelijzer. Serveer de wafeltjes op een bord, samen met de briekroket en de wortelpasta. Werk af met een takje lavendel.

Inspiratie & blog