Sinaasappel

Weten:

  • Sinaasappelen komen wellicht uit Zuidoost-Azië en maken deel uit van de bijzonder uitgebreide citrusfamilie. Oorspronkelijk bestond deze familie uit een twaalftal leden. Maar nu zijn ze al met duizenden. Alleen al de sinaasappel telt meer dan tweeduizend rassen. Dat komt omdat citrusvruchten zich heel gemakkelijk laten kruisen.
  • Van de zowat tweeduizend verschillende variëteiten worden er wereldwijd maar een honderdtal op grote schaal gekweekt. In onze winkels vind je ze in verschillende soorten, groottes en kleuren, met dikke en dunne schillen, met een grote of een kleine navel, met geel, roze tot bloedrood vruchtvlees. Een echt sinaasappelseizoen is er niet, want je kunt ze het hele jaar door krijgen, maar vooral in de wintermaanden zijn ze op hun best. Dan vind je ook de meeste variëteiten in de winkel.
  • Sinaasappelen zijn samen met grapefruit de vitamine C-kampioenen. Ze leveren elk 60 mg vitamine C. De helft van deze vruchten bevat 11% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

Kopen:

  • Koop sinaasappelen in een winkel met een goede rotatie. Want sinaasappelen drogen snel uit. Kies enkel sinaasappelen die zwaar aanvoelen en een stevige, veerkrachtige schil hebben. Er mag geen enkel zacht of bruin plekje opzitten, want zelfs het kleinste vlekje kan het aroma bederven.

Gebruiken:

  • Om het meeste sap uit een sinaasappel te halen, moet je hem verwarmen. De snelste methode is de sinaasappel in een kom te leggen en er kokend water over te gieten. Laat hem zo vijf minuten liggen. Snijd hem doormidden en pers hem.

Bewaren:

  • Sinaasappelen bewaren twee weken op kamertemperatuur en tot drie weken in de koelkast. Wrijf ze voor het pellen even in de handen, dan pellen ze beter.

Recepten met dit ingrediënt