Kriekenvlaai

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Ingrediënten

vlaai vlaaien Even geduld...
125 gr lauwe melk
6 gr droge gist
300 gr tarwebloem
150 gr zachte boter
25 gr ei
1 snuifje zout
700 gr kersen in bokaal (sap + kersen)
100 gr kristalsuiker
35 gr maïszetmeel
30 gr limoncello

Bereiden:

Verwarm je oven voor op 180 graden. 

Giet de inhoud van de pot krieken in een zeef en vang het sap op in een steelpan. Voeg aan het sap kristalsuiker, maïzena, citroenzeste en limoncello toe. Breng dit aan de kook tot je een mooie pap krijgt. Voeg daarna de uitgelekte krieken toe. Roer goed en zet de vulling opzij om af te koelen. 

Warm de melk op in de magnetron tot hij 38 graden is en voeg de gist en suiker toe. Laat 10 minuten wellen tot de gist begint te werken (een schuimlaagje krijgt). 

Meng de bloem met de zachte boter in de keukenmachine tot je een soort kruim krijgt. Voeg het halve geklutste ei toe. Voeg het lauwe gist-suikermengsel toe. Meng verder in de keukenmachine tot een mooi deeg krijgt dat niet meer plakt. Dit deeg moet niet rusten, maar kan je onmiddellijk gebruiken. 

Verdeel je gistdeeg in twee gelijke porties. Bestrooi je werkvlak met voldoende bloem en rol je gistdeeg uit tot ongeveer 4 mm dikte. Rol het deeg over de deegrol en bekleed zo een ronde, gekartelde springvorm (met een diameter van 18 of 20 cm). Voeg de kersenvulling toe. Rol je tweede portie gistdeeg uit tot 4 mm dikte en rol over je taart. 

Doreer je gistdeeg met een geklutst eitje met wat melk en werk af met parelsuikertjes.  Maak een kruisje in het midden van je taart.  Bak de kriekenvlaai voor 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Inspiratie & blog