Hutsepot

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op het bot: Het Varken

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 ajuinen
4 varkensstaartjes
2 varkenspoten, gehalveerd
1 varkenshammetje, in 5 stukken
1 varkensoor
300 g spek, in 6 stukken
2 preistengels, in grove stukken
7 wortelen, in stukken
4 boterrapen, geschild en in half grove stukken
400 g spruitjes
1 savooikool, zonder de harde buitenste bladeren en grof gesneden
4 borstribbekes, in 2 gehakt
2 varkensworsten, in 3 gesneden
300 g spiering, in stukken
1 preistengel
1 selderstengel
1 wortel
3 takjes tijm
3 laurierblaadjes
peper van de molen - zeezout

Bereiden:

Breng een grote pot water aan de kook. Bind de groenten en kruiden voor het bouquet marmite samen met een koordje en leg in de pot met kokend water.

Pel en snijd de ajuin in 2 en brand de doorgesneden kant dicht in een pan zonder vet. Doe de ajuin bij de bouillon en werk af met een flinke snuif zeezout.

Leg de varkensstaartjes, de poten, het hammetje, het oor en het spek in de bouillon. Laat 1,5 uur zachtjes koken en schuim regelmatig af.

Snijd en was ondertussen de groenten. Haal het bouquet en de ajuin uit de bouillon. Doe de rest van het vlees erbij en laat 10 minuten verder sudderen. Voeg de wortelen, spruitjes en rapen toe. Laat 10 minuten zachtjes koken. Doe dan de rest van de groenten erbij en laat nog 10 minuten verder koken.

Werk af:

Proef of de hutsepot nog extra zout en peper nodig heeft en verdeel over de borden.

Uit het boek "Tot op het bot: het varken"

Dit is het ultieme kookboek voor liefhebbers van varkensvlees. Met meer dan 35 lekkere gerechten van Johan Segers.

Of het nu gaat om een eenvoudige varkenskotelet, een BBQ-klassieker zoals gebakken ribbetjes, een verfijnde kroket van varkenspoot, een klassieke hutsepot of een stoverij – Johan Segers maakt van elk gerecht zijn eigen persoonlijke en verrassende interpretatie.

Hij neemt ook moderne gerechten onder handen, zoals pasta carbonara, dimsum met mager varkensvlees, een pitabroodje met krokante spekreepjes en een gewokte varkenskarbonade. Onder zijn deskundige begeleiding mag je ook zelf voor slager spelen. Hij leidt je langs de bereiding van droge worsten en kopvlees, zonder dat je daar ervaring voor hoeft te hebben. Hij organiseert zelfs een heus varkensfeest met de bereiding van een varkentje aan het spit.

Wie meer wil weten over het lekkere varken vindt in dit boek bovendien tal van praktische tips, gesprekken met kwekers van bijzondere varkensrassen en een overzicht van gedroogde Europese hammen en worsten. Om het helemaal compleet te maken besteedt hij nog aandacht aan tien misverstanden over het varken, met tien verrassende stellingen.

Eet smakelijk met deze ode aan het lekkere varken!

Lees meer over Tot op het bot: het varken

Inspiratie & blog