Lekker van bij ons: varkensvlees

Echt van bij ons, echt lekker!

Bij njam! vinden we het onze plicht om jullie te voorzien van inspiratie voor in de keuken. Daarbij vormen producten van eigen bodem steeds vaker een belangrijk onderdeel. Want meer dan ooit geldt: lokaal betekent verser, eerlijker en vaak gewoon ook lekkerder. Daarom starten we eind november op njam!-tv met een gloednieuw programma met njam!-chef Bart Desmidt. Bart wil de kijkers lekkere inspireren met lekkere producten van bij ons en zal laten zien hoe je met lokale ingrediënten superlekkere én eenvoudige gerechten voor de feestdagen kan bereiden. Elke aflevering zal hij een heerlijk hoofdgerecht klaarmaken, gecombineerd met verrassende hapjes, een voorgerecht of een dessert. 

Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). VLAM voert promotie voor de lekkerste (en mooiste) producten uit eigen land. Dat doen zij met een eigen platform, lekkervanbijons.be, en verschillende activiteiten door het jaar heen. Zij zijn er – net als wij – van overtuigd dat we fier mogen zijn op onze eigen producten. Die worden namelijk stuk voor stuk gemaakt door absolute vakmensen met grote expertise, veel betrokkenheid en heel veel passie. En dat proef je.

De komende weken zetten we daarom 6 ‘heldenproducten van eigen bodem’ in de kijker op onze website waarmee njam!-chef Bart Desmidt aan de slag zal gaan in het nieuwe programma. Vandaag is het de beurt aan een het oer-Vlaamse varkensvlees

Belgisch varkensvlees: om vingers en duimen af te likken

Ook vandaag heeft varkensvlees haar populariteit niet verloren. De mogelijke bereidingswijzen van het mooie vlees zijn dan ook eindeloos. Je kan er werkelijk alle kanten mee uit, van snuit tot staart. Altijd is de zachte smaak van varkensvlees herkenbaar, of je nu kiest voor modern of klassiek, op grootmoeders wijze, op de BBQ of in een tapa… Er is slechts 1 advies: kies voor lokale Belgische varkens. Want dan kies je voor kwaliteit en smaak. Het verhaal van Belgisch varkensvlees is er immers een van gepassioneerde mensen. De dieren worden met respect behandeld en er is oog voor kwaliteit en veiligheid. Niet verwonderlijk dus dat het Belgische varkensvlees ook populair is in het buitenland. 

Enkele cijfers en weetjes:

  • In Vlaanderen telden we in 2019 ongeveer 5,7 miljoen varkens.
  • Een Belgisch varken weegt gemiddeld rond de 100 kg. Het wordt geslacht als het ongeveer 6 maand oud is. Er zijn zeer strenge kwaliteitsnormen, zowel bij de boer als in het slachthuis en bij de slager. Elk deel van de voedselketen is traceerbaar.
  • Varkensvlees levert veel voedingsstoffen. Het bevat hoogwaardige eiwitten, mineraal zink en vitamine B1, B3, B6 en B12. Daarmee past het in een gevarieerde hoogwaardige voedingsstijl.
  • Veel varkensvlees is mager. Varkensmignonnette en varkenshaasje bevatten maar 2 gram vet per 100 gram en zijn hiermee vergelijkbaar met kipfilet en magere biefstuk. Bovendien bevat varkensvlees minder cholesterol dan andere vleessoorten. Het is ook een fabel dat varkensvlees veel hormonen bevat.

Bronnen: www.lekkervanbijons.bewww.njam.tvhttps://www.belgianmeat.com/ 

Varkensvlees op de feesttafel

Nog te vaak draagt ‘varkensvlees’ de connotatie van ‘minderwaardig’ of ‘boerenkost’. Waarom eens niet de luxe van een sappig varkenshaasje in de verf zetten en je gasten laten genieten van de echte smaak van het landvarken? Om varkensvlees terug een plaatsje op het feestmenu te geven, selecteerde Bart Desmidt voor zijn nieuwe programma overheerlijke recepten.

Varkenskroon met bloemkool en mousseline van pickles 

 
Krijg je niet genoeg van het Belgische varkensvlees? Met onderstaande extra feestelijke recepten maak je jouw kerst- of eindejaartafel dit jaar compleet:

Smakelijk!

De njam!-redactie 

Lees ook...