Gnocchi met pompoen en salieboter

Een recept van Philippe Van den Bulck

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 pompoen van +- 850 gram
1 grote eidooier
100 gr patisseriebloem + extra
65 gr boter
nootmuskaat
12 salieblaadjes
Parmezaanse kaas
peper
zout

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180°C en beleg 2 ovenplaten met bakpapier.

Was en snijd de pompoen doormidden met behulp van een groot mes, verwijder de pitten en snijd vervolgens schijven van ongeveer 2 centimeter dik van de pompoen.

Weeg 550 gram pompoen af en leg de pompoenschijven open op de bakplaten. Strooi wat zeezout over de pompoenschijven en gaar ze in ongeveer 30 à 35 minuten in de oven tot ze zacht zijn.

Prak de pompoen fijn met een pureestamper en laat een 5-tal minuten uitstomen. Meng de eidooier er vlug met een garde door en roer er vervolgens de gezeefde bloem door. Breng het pompoendeeg op smaak met nootmuskaat, peper en zeezout. Controleer ook even de consistentie van de puree. Deze mag net niet meer kleverig aanvoelen, maar zeker niet te vast en droog.

Bestuif het werkblad met bloem, verdeel het pompoendeeg in 4 gelijke delen en rol er duimdikke strengen van. Snijd de gnocchi telkens op iets meer dan een 1 centimeter. Bestuif ook je mes met wat bloem om het kleven tegen te gaan.

Knijp de deegkussentjes lichtjes samen tussen duim en wijsvinger zodat ze wat bol komen te staan.

Breng intussen een grote pot gezouten water aan de kook en houd het water tot tegen het kookpunt aan.

Laat een portie gnocchi in het water glijden en roer eenmalig met een spatel door het water zodat ze niet aan de bodem gaan kleven.

De gnocchi zijn klaar wanneer ze volledig boven komen drijven ( na 4 à 5 minuten). Schep de gnocchi met behulp van een schuimspaan uit het water en laat ze voorzichtig op een verwarmd ingeolied bord glijden en houd ze afgedekt. Herhaal dit proces tot alle gnocchi gaar zijn.

Laat de boter smelten op een laag vuur tot deze begint te bruinen en een nootachtige geur verspreidt. Snijd intussen de salie fijn en voeg deze bij de boter. Zet het vuur nu uit en laat de salie nog even fruiten in de boter. Overgiet de gnocchi met deze salieboter. Strooi er eventueel nog wat Parmezaanse kaas over

Inspiratie & blog