Gegrilde griet met witloof en grijze garnalen

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Het perfecte feestmenu

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 grietfilets
1 sjalot, fijngesnipperd
50 gr garnaalkoppen
100 ml witte wijn
300 ml water
150 ml room
4 stronken witloof
100 gr grijze garnalen
cacaoboter - boter
peper - zout

Bereiden:

Bedek de grietfilets met een laagje cacaoboter (ofwel door de bloem en olijfolie) en grill ze in een hete grillpan. Leg de stukjes vis op een bakplaat bedekt met aluminiumfolie en zet aan de kant.

Maak nu de botersaus. Smelt een klontje boter in een pannetje op het vuur en stoof er een sjalotje in aan. Kruid met peper en zout. Voeg de garnaalkoppen toe en bevochtig het geheel met witte wijn en water. Breng aan de kook en laat een vijftal minuten trekken. Passeer de jus vervolgens door een zeef en zet ze opnieuw op het vuur. Laat tot de helft inkoken en voeg er nu de room aan toe.

Snijd de stronken witloof in repen. Smelt een klontje boter in een pot en stoof er het witloof in aan. Kruid met peper en zout.

Serveren:

Warm de griet opnieuw op indien nodig (max. 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden). Monteer de saus met een klontje boter en breng ze extra op smaak met peper en zout.

Schep het gestoofd witloof op een bord. Bestrooi rijkelijk met grijze garnalen en leg de griet er bovenop. Lepel de blanke botersaus er over.

Koffie:

Serveer na dit gerecht een Nespresso Kazaar gezet als espresso of ristretto.


Kazaar is een gedurfde melange van Robusta's uit Brazilië en Guatemala, speciaal bereid voor Nespresso, en een apart gebrande Arabica uit Zuid-Amerika. Kazaar is een koffie met een buitengewone intensiteit. De krachtige bitterheid en peperaccenten worden gecompenseerd door een dichte en romige textuur.

Bestel deze koffie hier.

Met dank aan

Nespresso Oil & Vinegar

Inspiratie & blog