Gegrilde griet met witloof en grijze garnalen

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Het perfecte feestmenu

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 sjalot, fijngesnipperd
100 ml witte wijn
300 ml water
150 ml room
4 stronken witloof
peper - zout

Bereiden:

Wentel de grietfilets door een laagje bloem en klop ze af. Verhit een scheutje olijfolie in een grillpan op het vuur en grill er de stukken vis kort op. Leg ze vervolgens op een bakplaat bedekt met aluminiumfolie en zet aan de kant.

Maak nu de botersaus. Smelt een klontje boter in een pannetje op het vuur en stoof er een sjalotje in aan. Kruid met peper en zout. Voeg de garnaalkoppen toe en bevochtig het geheel met de witte wijn en het water. Breng aan de kook en laat een vijftal minuten pruttelen. Passeer de jus vervolgens door een zeef en zet ze opnieuw op het vuur. Laat tot de helft inkoken en voeg er vervolgens de room aan toe.

Snijd de stronken witloof in repen. Smelt een klontje boter in een pot en stoof er het witloof in aan. Kruid met peper en zout.

Warm de grietfilets opnieuw op indien nodig (maximum 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden). Monteer de saus met een klontje boter en breng ze extra op smaak met peper en zout.

Verdeel het gestoofd witloof over. Bestrooi rijkelijk met de grijze garnalen en leg de griet er bovenop. Lepel de blanke botersaus er over alvorens te serveren. 

Met dank aan

Oil & Vinegar

Inspiratie & blog