Gebraden kip op grootmoeders wijze

Een recept van Piet Huysentruyt uit het boek SOS Piet XL
Foto: Mia van Heerden ©

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
3 sjalotten
2 teentjes look
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
40 gr boter
4 el gerookt spek, in blokjes
2 dl water
1 el kippenbouillon
2 el fijngehakte peterselie
peper - zout
olijfolie

Bereiden:

Wrijf de kip in met olijfolie. Kruid met peper, zout en kippenkruiden. Is de kip niet opgebonden, bind haar dan zelf op. Een opgebonden kip bakt overal gelijkmatig, en ze neemt ook minder plaats in beslag.

Vul de kip met 1 sjalot, 1 teentje knoflook, de tijm en de laurier.

Laat ondertussen op een matig vuur de boter smelten in een grote kookpot. De kookpot moet groot genoeg zijn voor zowel de kip als de groenten.

Plaats zodra de boter schuimend lichtbruin is de kip met de borstkant naar beneden in de kookpot. Zet het vuur hoger tot stand 6 of 7 en laat de kip in minstens 5 minuten lekker bruin krokant aanbakken. Draai de kip dan om en let er ondertussen op dat de boter niet verbrandt. Voeg eventueel wat koude klontjes boter toe.

Snijd ondertussen de gewassen aardappel met de schil in blokjes van 2 bij 2 centimeter en strooi ze naast de kip.

Snijd de schoongemaakte champignons in vieren, en de overige 2 sjalotten in de lengte doormidden. Strooi ook deze ingrediënten samen met het gerookte spek en 1 sjalot naast de kip. De groenten geven extra smaak aan de kip, terwijl de kip op haar beurt smaak geeft aan de groenten.

Zet het deksel op de pot en laat 45 tot 60 minuten garen op een laag vuur. Kip wordt het lekkerst als ze langzaam gaart. Blus op het laatst de kip met het water en voeg er de kippenbouillon aan toe. Meng het geheel en laat even goed doorkoken. Strooi de gehakte peterselie over het gerecht en serveer met rijst of puree.

Inspiratie & blog