Frangipanetaart met peer

Een recept van Jeroen De Pauw, zoals gezien in In de mix 5
Foto: Kaat Bosch ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

taart taarten Even geduld...
1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
3 eieren
150 gr suiker
50 gr bloem
150 gr amandelpoeder
120 gr zachte boter
60 gr rozijnen
1 peer
2 peren
250 ml koffie
3 el suiker
boter

Bereiden:

Leg het bladerdeeg met een laagje bakpapier onder in een taartvorm en druk aan. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem en de zijkanten. Zet de bodem ongeveer 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden, tot het deeg lichtjes begint uit te drogen. 

Doe de eitjes en suiker in de kom van de keukenrobot en klop luchtig. Voeg daarna bloem en amandelpoeder toe en laat verder opkloppen. Doe de zachte boter erbij en klop nog even verder. Roer nu met een spatel de rozijnen en zeste van citroen door het beslag.

Neem het bladerdeeg uit de oven en giet het frangipanebeslag in de taartvorm. Schil de peer en snijd deze in fijne reepjes. Houdt het klokhuis en de schil bij voor later. Leg de reepjes peer in het beslag. Bak de taart 40 minuten op 180 graden in de oven. 

Schil de overige peren en snijd ze in grove stukken. Bak deze aan in een pan met boter en een eetlepel suiker. 

Laat opnieuw een klontje boter smelten in een steelpan en bak er de schillen en klokkenhuizen van de peren in aan samen met twee eetlepels suiker. Zet ondertussen de koffie. Giet, wanneer de schillen beginnen karameliseren, de koffie erover. Laat even opkoken en zeef de saus vervolgens. 

Haal de taart uit de oven en uit de bakvorm. Snijd in stukjes en verdeel over bordjes. Werk nog af met stukjes gebakken peer, de koffiesaus en eventueel een bolletje ijs. 

Met dank aan

DOMO

Inspiratie & blog