Escalope al limone

Uit het boek Tafel voor één
Foto: Bramski ©

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
120 gr kipfilet
2 teentjes look
1 klontje boter
1 mespunt chilivlokken
1 tl kappertjes
100 ml witte wijn
10 gr platte peterselie
brood om erbij te serveren

Bereiden:

Snijd de kipfilet overlangs in twee.n, maar niet volledig door (zodat je hem kunt openplooien als een boek). Schuif hem in een diepvrieszakje, leg op een stevige ondergrond en sla plat. Professioneel uitgeruste koks gebruiken daarvoor een vleeshamer maar het kan ook prima met een deegrol of de achterkant van een pannetje. Het einddoel is een escalope van ongeveer 70 mm dik. Kruid de kipfilet met peper en zout. Verhit de olijfolie in een pan en bak de kip aan één kant bruin. Houd het vlees tegen de pan gedrukt met een tang, zodat het goed contact met de pan houdt. Draai na 2 tot 4 minuten om en bak ook de andere kant 2 tot4 minuten. Haal de kip uit de pan.

Snijd de teentjes look in flinterdunne plakjes. Maak de pan niet schoon. Smelt de klont boter daarin en bak de look en de kappertjes tot ze knapperig zijn. Schraap eventuele aangebakken stukjes met een houten ,lepel van de bodem van de pan. Schep de helft van de look en kappertjes uit de pan en leg bij de kip.

Snijd de citroen in dunne plakjes. Laat ⅔ van de citroenplakjes in de pan glijden en strooi er de chilivlokken over. Voeg de witte wijn toe en laat alles pruttelen tot het ongeveer voor de helft is ingekookt. Haal de pan van het vuur. Laat de kip, look en kappertjes erin glijden, voeg het kleine klontje boter toe en laat dat smelten terwijl je met de pan schudt. Zo maak je de saus glanzend. Proef de saus, kruid bij met peper, zout en chili indien nodig. Serveer met de rest van de citroenplakjes, platte peterselie en lekker brood om in de saus te deppen.

Inspiratie & blog