Donuts

Een recept van Stephanie Bex

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

personen personen Even geduld...
30 ml lauw water
125 ml melk
50 gr gesmolten boter
2 eieren
290 gr bloem + extra
1 el plantaardige olie

Bereiden:

Meng in een kom het lauw water met de melk, de suiker en de gedroogde gist. Laat 10 minuten rusten. Voeg vervolgens de gesmolten boter, de eieren en de bloem toe. Meng tot een stevig deegje.

Bestuif een werkoppervlak met een laagje bloem en kneed het deegje vervolgens een vijftal minuutjes tot het elastisch is. Neem een propere kom of schaal en smeer de binnenkant in met een laagje plantaardige olie. Leg het deegje in de kom en laat het onder een vochtige, uitgewrongen handdoek 45 minuten rijzen.

Bestuif je werkopppervlak opnieuw met een laagje bloem en rol daarop het gerezen deeg uit tot +- 1 cm dikte. Gebruik een dresseerring om rondjes uit het deeg te steken en stans uit het midden van de rondjes met bv een appelboor nog een klein rondje. Leg de deegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze opnieuw 30 minuten rijzen.

Bak de donuts vervolgens in de friteuse op 160 graden gedurende enkele minuutjes tot ze goudbruin zijn. Wentel ze daarna door de kristalsuiker alvorens te serveren.

Inspiratie & blog