De lekkerste rijsttaart

De lekkerste rijsttaart
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Ook in njam! boek Bakken met Roger van Damme
Zoals gezien in tv-programma Roger van Damme Bakken
Hoeveelheid Ingrediënt
voor de taartbodem:
10 g verse gist
80 g melk
160 g bloem
1 eidooier
1 snuifje zout
1 snuifje suiker
40 g verse roomboter
voor de rijstpap:
250 g kokosmelk
250 g melk
2 takjes verse munt
1 stengel citroengras, fijngesneden
2 limoenblaadjes
1 snuifje kaneel
0,5 tl sinaasappelzeste / citroenzeste / limoenzeste
85 g rijst
1 vanillestokje, uitgeschraapt
75 g suiker
voor de banketbakkersroom:
0,5 l melk
125 g suiker
45 g crèmepoeder
1 eidooiers
1 vanillestokje, uitgeschraapt
voor de afwerking:
2 eitjes
0,5 l slagroom
25 g suiker
1 tl limoensap
chocoladeschaafsel / poedersuiker
extra: taartvorm ∅ 18 cm
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de bodem:

Leg de bloem in een torentje en maak er een kuiltje in. Maak de melk lauw-warm, los hierin de gist op en giet in het kuiltje. Doe de eidooier in het kuiltje en meng langzaam door de melk. Vermeng het ei/melkmengsel beetje bij beetje met de bloem. Begin het deeg te kneden wanneer het stevig genoeg is. Doe er zout, suiker en boter bij en kneed verder tot een soepel deeg.

Rol het deeg tot een bolletje, dek af met een theedoek en laat 10 minuten. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 2,5 mm dikte. Leg voorzichtig in een ingevette taartvorm, dek af met een theedoek en laat rusten in de koelkast.  

Maak de rijstpap:

Breng de kokosmelk en melk aan de kook en infuseer de kruiden hierin 20 minuten. Zeef de melk, voeg de rijst en het vanillemerg toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en kook 10 minuten zachtjes door. Blijf steeds roeren om aanbakken te vermijden.

Haal de pan van het vuur als de rijst zacht is, doe de suiker erbij en roer om. Giet de rijstpap in een koude kom, dek af met plasticfolie (zorg ervoor dat de plasticfolie het mengsel raakt) en laat afkoelen in de koelkast.

Maak de banketbakkersroom:

Meng het crèmepoeder met de suiker, een flinke scheut melk en de eidooier. Breng de rest van de melk met het vanillestokje en het uitgeschraapte merg aan de kook. Draai het vuur lager wanneer de melk opkookt en haal het vanillestokje eruit. Giet een beetje warme melk bij het eimengsel en meng goed. Giet daarna het eimengsel bij de rest van de warme melk en klop op een zacht vuur tot een dikke pap. Giet het mengsel in een koude kom, dek af met plasticfolie (zorg ervoor dat de plasticfolie het mengsel raakt) en zet in de koelkast.  

Werk af:

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de taartbodem uit de koelkast en verwijder het overtollige deeg door even met een deegrol over de rand van de taart te gaan. Roer 1 ei en 200 g banketbakkersoom door de rijstpap en vul de taart hiermee. Klop het andere ei los en strijk de taart hiermee in. Bak 35-40 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster.

Serveren:

Klop de slagroom op met suiker en limoensap. Schep in een spuitzak en spuit toefjes op de taart. Werk af met chocoladeschaafsel en poedersuiker.

Beoordeling