Cheesecakepotjes met gezouten honing

Foto: Emma Lee ©

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
30 gr ongezouten, gepelde pistachenoten
50 gr gerookte amandelen
50 gr gingernuts (gemberkoekjes), grof gestampt
50 gr boter
150 gr tijmhoning
2 tl tijm
280 gr roomkaas
250 ml slagroom
75 gr poedersuiker

Bereiden:

Maal om de gemberkoekjescrumb te maken de lichte basterdsuiker, pistachenoten en gerookte amandelen in een minikeukenmachine tot grove kruimels. Voeg de gingernuts toe en maal nogmaals om een grove crumb te maken. Je kunt dit uiteraard ook met de hand doen. Doe de boter met deze kruimels in een pan en zet hem op laag vuur. Verhit alles al roerend een paar minuten tot het lekker gaat ruiken en goudbruin is. Zet opzij om volledig te laten afkoelen. Je kunt deze crumb maximaal 4 dagen van tevoren maken en luchtdicht afgesloten bewaren. 

Doe voor de honingsiroop 75 gram van de honing, het sinaasappelsap, het uitgeschraapte vanillestokje en de tijmblaadjes in een kleine pan. Verhit alles een paar minuten heel zachtjes om de honing te laten smelten en de vanille en tijm erin te laten trekken. Zet het 30 minuten opzij om het volledig te laten afkoelen; het dikt dan in. Zeef de honingsiroop als je hem er verfijnder wilt laten uitzien, of vis het vanillestokje eruit en laat de tijmblaadjes zitten. Je kunt dit een paar dagen van tevoren maken en de siroop tot gebruik in de koelkast bewaren. 

Maal voor het cheesecakemengsel de resterende honing met de feta, roomkaas, slagroom, poedersuiker en het opzij gehouden vanillemerg een paar seconden in een minikeukenmachine of blender tot de feta net glad is. Maal het mengsel niet te lang, want dan gaat het schiften. Je kunt voor de zekerheid beter wat mogelijk achtergebleven fetakorrels laten zitten. Spatel de geraspte sinaasappelschil erdoor. Dit mengsel kan afgedekt 72 uur in de koelkast worden bewaard. 

Serveren:

Schep vlak voor het serveren een royale hoeveelheid van de crumb in glazen (houd een klein beetje achter) en schep het fetamengsel, de vijgen, granaatappelpitten en tijmblaadjes erop. Lepel de honingsiroop erover – die druppelt vanzelf naar beneden over het fruit en de roomkaas – en eindig met een beetje van de opzij gehouden crumb.

Inspiratie & blog