Vijg

Weten:

  • Vijgen zijn eigenlijk schijnvruchten. Een vijgenboom zal je nooit zien bloeien en toch zijn er bloemen, het zijn de vijgen zelf. Het peervormige lichaam is de bloembodem waarvan de randen naar elkaar zijn toegegroeid. De binnenzijde is bezet met massa's kleine bloempjes die later veranderen in kleine vruchtjes, de pitjes van de vijg.

Kopen:

  • Vijgen zijn tere vruchten. Koop ze daarom enkel wanneer je ze onmiddellijk of binnen de twee daaropvolgende dagen wil eten of verwerken. Kies enkel vijgen die een rijke, diepe kleur en een zachte zoete geur hebben. Ze moeten vol aanvoelen en zacht zijn, maar niet beurs. Hun velletje moet op het punt staan om open te barsten. Pas dan zijn smaak en aroma optimaal. Harde vijgen zijn onrijp geplukt en kunnen nog wel verder rijpen, maar ze hebben dan veel aan smaak en aroma verloren.

Gebruiken:

  • Verse vijgen kan je verwerken in vruchtensalades, in taart en gebak, in jam en chutneys, als compote en in roomijs. Besprenkel gekoelde vijgen met een beetje citroensap. Zo kun je hun smaak oppeppen.

Bewaren:

  • Verse vijgen kan je na de aankoop nog één à twee dagen in de koelkast bewaren. Verpak ze in een plastic doos of elk afzonderlijk in keukenpapier. Ze moeten verpakt worden, omdat ze niet mogen uitdrogen of de geuren van andere producten in de koelkast overnemen.

Recepten met dit ingrediënt