Broodkrans met veenbessen en chocolade

Een recept van Julius Persoone, zoals gezien in In de mix 5
Foto: Kaat Bosch ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kg Niamh Sunny Grain broodmix
500 ml lauwe melk
100 gr gedroogde veenbessen
100 gr bakvaste chocoladestukjes
100 gr parelsuiker
200 ml room
50 ml water
200 gr kristalsuiker
16 gr zeezout
1 ei
1 snuifje zout

Bereiden:

Doe de broodmix in de mengkom van de keukenrobot. Meng de gist met de lauwe melk en voeg bij de bloem in de mengkom. Kneed gedurende 10 minuten tot een soepel deeg, gebruik hiervoor de deeghaak. Voeg gedroogde veenbessen, chocoladestukjes en parelsuiker toe. Vorm een bal van het deeg en laat het 30 minuten rijzen onder een vochtige handdoek. 

Strooi wat bloem op een plank en leg het gerezen deeg erop. Kneed nog eens goed door met de hand, zodat alle lucht eruit is. Weeg nu telkens 100 gram af en vorm er mooie bolletjes van. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm van een krans. Leg een vochtige handdoek over de krans en zet aan de kant om nog eens 60 minuten te laten rijzen. 

Giet de room in een steelpannetje en breng deze aan de kook. Neem een ander steelpannetje, giet er een bodempje water in en voeg de suiker toe. Zet ook dit pannetje op het vuur en verwarm tot het een goudbruine karamel wordt. Giet in twee delen de warme room bij de karamel. Zet de massa vervolgens van het vuur en roer er een snuifje zeezout onder. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop het ei los met een snuifje zout. Doreer hier de broodkans mee. Bak vervolgens de krans 30 minuten op 180 graden. Haal de broodjes uit de oven en leg ze op een bord. Overgiet ze rijkelijk met de karamelsaus alvorens te serveren. 

Met dank aan

Niamh

Inspiratie & blog