Broodje witte pens met rode kool

Een recept van Wim Ballieu, zoals gezien in Bal National

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
8 tijgerpistolets
0,5 verse rode kool
1 limoen
2 el witte rozijnen
1 el vloeibare honing
1 builtje zwarte thee
gemalen peper
Evlier grof zeezout
4 witte pensen
1 el suiker
1 snuif Evlier specerijenzout
enkele lepels mosterd

Bereiden:

Maak de pistolets:

Bak tijgerpistolets volgens het basisrecept, of gebruik pistolets van de bakker. 

Maak het slaatje van rode kool met appel:

Schenk heet water in een schaaltje en leg het zakje zwarte thee erin. Doe de rozijnen erbij en laat ze wellen in de hete thee. Spoel de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Schillen hoeft niet. Snijd de appelstukjes vervolgens in fijne reepjes en doe ze in een ruime mengschaal. Besprenkel ze met vers limoensap.

Maak de rode kool schoon en snij het taaie hart uit de groente. Gebruik de mandoline om de kool in flinterdunne plakjes te snijden. Meng de kool met de appelstukjes in limoensap.

Kruid de sla met een snuif (zee)zout en peper van de molen. Meng en voeg de honing en de uitgelekte, gewelde rozijnen toe. Meng opnieuw en laat de smaken vermengen.

Maak de gekarameliseerde uien:

Pel de uien, halveer ze en snijd ze in fijne (halve) ringen. Smelt een klontje boter in een bakpan op een matig vuur. Voed de uiringen toe en laat ze rustig goudbruin kleuren. Roer regelmatig. Voeg tussendoor een snuif specerijenzout toe en een beetje suiker. Schep de gekarameliseerde uien uit de pan en houdt ze warm. Gebruik dezelfde pan om de witte pensen te bakken.

Bak de witte pensen:

Doe een vers klontje boter in de pan en bak de witte pensen langs de beide zijden goudbruin op een matig tot zacht vuur. Beslis vooraf of je de worsten het liefst mét of zonder huid bakt.

Serveren:

Beleg elke onderste broodjeshelft met een laag gebakken ui. Schik er grote stukken of dikke plakjes gebakken witte pens bovenop. Smeer op de hoedjes van de pistolets een laagje mosterd. Schik een flinke toef van de sla van rode kool en appel bovenop de worst en sluit de broodjes. 

Met dank aan

KitchenAid Evlier

Inspiratie & blog