Broodje bal 'barbecue style'

Een recept van Wim Ballieu, zoals gezien in Bal National

Ontdek hier de heerlijke drankjes en hapjes uit het nieuwe seizoen van HAPeritief!

Ontdek hier de heerlijke drankjes en hapjes uit het nieuwe seizoen van HAPeritief!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
8 tijgerpistolets
500 gr gemengd gehakt (varken-kalf)
75 gr Brugge Oud blokje
4 takjes verse rozemarijn
1 flinke scheut olijfolie
gemalen peper
Evlier grof zeezout
0,5 venkel
1 el bloem
200 ml Liefmans Goudenband bruin bier
200 ml Bio Lacroix gevogeltefond
2 el stroop van appelen of peren
1 el tomatenketchup
1 el worcestersaus
2 tl mosterd
1 scheut olijfolie
1 busseltje waterkers

Bereiden:

Maak de pistolets:

Bak tijgerpistolets volgens het basisrecept, of gebruik pistolets van de bakker. 

Maak de gehaktballetjes met kaas:

Doe het gehakt in een ruime mengschaal. Schil de aardappel, rasp de knol grof en meng de reepjes aardappel meteen door het vlees. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en snipper ze grof. Rasp de kaas bij het gehakt en voeg de fijne rozemarijn toe samen met wat peper en een snuif zout. Meng alles tot een egaal vleesmengsel en rol er gehaktballetjes van die elk zo’n 40 tot 45 gram wegen. Maak je handen vooraf nat om makkelijk egale balletjes te rollen.  

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Doe een flinke scheut olie in een vuurvaste ovenpan. Verhit de olie op het fornuis en geef de gehaktballetjes rondomrond een goudbruin korstje. Het vlees heeft niet meer dan een korstje nodig. Schuif de schotel met balletjes in de oven van 200 graden en gaar ze in ongeveer 12 à 14 minuten. Bereid intussen mijn glazige barbecuesaus.

Maak de barebcuesaus:

Pel de uien en snijd ze in fijne stukjes. Verwijder het taaie hart uit de venkel en snipper de groente net zo fijn als de uien. Verhit een scheutje olie in een stoofpot op een matig vuur en stoof de stukjes ui en venkel glazig. Bepoeder ze na enkele minuten met een beetje bloem en roer. Blus de fijne groenten met het bruin bier en roer opnieuw. Laat de alcohol even verdampen. Schenk er de gevogeltefond, de worcestersaus, de mosterd, een scheut ketchup en tenslotte de stroop van appel of peer bij. Roer en laat de glanzende saus enkele minuten zacht pruttelen.

Zet de ovenschaal met gare gehaktballetjes op een zacht vuur. Lepel er rijkelijk saus over en laat ze enkele minuten pruttelen zodat de saus nog een beetje kan inkoken. Draai de balletjes even om en lepel er extra saus over. Laat alles nog kort pruttelen maar kijk uit dat niets aanbrandt.

Serveren:

Spoel de waterkers en pluk de fijne takjes los. Snijd de tijgerpistolets middendoor met een gekarteld broodmes.

Beleg elke onderste broodjeshelft met twee gehaktballetjes met kaas en rijkelijk wat barbecuesaus. Werk af met pluksels waterkers, zet de hoedjes van de pistolets erop en vergeet de servetjes niet. 

Met dank aan

Lacroix KitchenAid Evlier Brugge Kaas

Inspiratie & blog

s