Bouillabaisse met garnalenmayo en sterrentoastjes

Een recept van Manon Van Aerschot
Foto: Roos Mestdagh ©

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
300 gr vis op de graat (geen vette vis)
2 uien
1 wortel
2 stengel selder
bladpeterselie
2 el tomatenpuree
4 el bloem
100 ml cognac
2 el olijfolie
peper - zout
4 stukken witte vis
500 gr mosselen
1 teentje look
0,5 kl paprikapoeder
4 el mayonaise
150 gr gemalen kaas
1 handje peterselie, fijngehakt
8 sneetjes toastbrood

Bereiden:

Indien je start met verse garnalen, pel ze dan eerst. De gepelde garnalen kan je dan koel wegzetten en voor de afwerking gebruiken.

Pel de ajuinen, snipper ze fijn. Was de selder en de wortel en snijd ze in stukjes. Stoof de mengeling samen met de koppen en de pantsers van de garnalen en de vis aan in een soeppan met wat olijfolie. Laat mooi kleuren. Doe er de tomatenpuree bij en laat even meestoven. Blus met de cognac. Bestrooi het geheel nadien met wat bloem, roer alles door laat het even drogen. Bevochtig het geheel met +- 2 liter water en laat zo’n 35 minuten zachtjes sudderen. Mix de soep volledig glad en haal door een zeef.

Lepel een beetje van de bouillabaisse in een kommetje, pel en plet het teentje knoflook en voeg het samen met de mayonaise en het paprikapoeder toe aan het kommetje. Meng er wat garnaaltjes onder. Steek sterretjes uit het toastbrood en rooster ze in de oven met wat olijfolie.

Breng de bouillabaisse net tot aan het kookpunt en leg er dan de stukjes witte vis en de mosselen in. Laat enkele minuten garen.

Werk de bouillabaisse af met fijngehakte peterselie en serveer met de garnalenmayo, de sterrentoastjes en de gemalen kaas. 

Inspiratie & blog