Barbagiuan van ricotta met hummus van tuinbonen

Een recept van Philippe Van den Bulck

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Win foodbonnen voor het culinaire festival 'Gent Smaakt'

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
400 gr 00-bloem
180 gr water
90 gr olijfolie
1 afgestreken kl zout
400 gr tuinbonen uit de peul
120 gr ricotta, uitgelekt
1 eidooier
1 kl bloem
1 dl druivenpitolie
1 busseltje munt, de blaadjes geplukt
2 stengels lente-ui, fijngesnipperd
1 citroen
100 gr Griekse yoghurt
peper
zout

Bereiden:

Begin met het deeg: kneed de bloem samen met het water, de olijfolie en het zout tot een homogene, niet kleverige deegbal en laat het deeg 30 min. rusten op een koele plaats.

Breng een ruime pan gezouten water aan de kook en zet alvast een schaal ijswater klaar. Blancheer de tuinbonen 1 à 2 min. afhankelijk van de grootte in het kokende water en laat ze vervolgens onmiddellijk schrikken in het ijswater. Nu kan je gemakkelijk de vliesjes verwijderen door de tuinbonen tussen duim en wijsvinger te drukken.

Blancheer nu ook heel kort de munt in het kokende water en leg ook de munt in ijswater om de Barbagiuan van ricotta en humus van tuinbonen met citroen en yoghurt-munt saus vegetarische toppers groene kleur te bewaren. Pers de munt blaadjes stevig uit en mix ze met de druivenpitolie en een snuifje zout.

Mix 2/3 van de tuinbonen met enkele lepels van de muntolie tot een dikke puree, kruid met peper van de molen en zeezout en rasp er wat citroenschil bij. Meng de richtte met de eierdooier, de bloem en de lente uitjes en kruid met peper en zout.

Rol het deeg uit tot op ongeveer 1 á 2 mm op een met bloem bestoven werkblad. Leg telkens een volle koffielepel van de vulling op een gelijke afstand van elkaar op het deeg, maak het deeg lichtjes vochtig met wat water of losgeklopt eiwit en vouw het deeg dicht. Druk het deeg stevig aan rondom de vulling en steek er ronde raviolis uit.

Verhit de frituurpan op 180°C.

Meng de rest van de tuinbonen bij de humus en schik dit mooi op de borden. Roer de yoghurt los met wat zout, peper en enkele druppels citroensap en druppel de saus rondom de humus, roer er lichtjes wat muntolie door.

Fruit de barbagiuan krokant in de hete olie, ze mogen niet bruin kleuren.

Laat ze even uitlekken op keukenpapier en schik ze op de borden.

Inspiratie & blog