Aardbeienbavaroistaart

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Bakken

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

x x Even geduld...
130 g eiwit
105 g eidooier
117 g suiker
75 g bloem
25 g puddingpoeder
100 g aardbeienconfituur
1 scheutje aardbeienlikeur
1 citroen, het sap
130 g aardbeienpuree
6 g aardbeienlikeur
2 gelatineblaadjes, geweekt (6,6 g)
15 g suiker
150 g room
30 g melk
100 g aardbeienpuree
50 g suiker
20 g water
1 gelatineblaadje, geweekt (3,3 g)
voor de afwerking: verse aardbeien
extra: gasbrander - taartring met een doorsnede van 14 cm

Bereiden:

Maak de biscuit:

Meng de bloem met het puddingpoeder en zeef. Klop de dooiers in de keukenmachine tot ze wit zijn. Klop het eiwit met de suiker in de keukenmachine, voeg de suiker in drie keer toe aan het eiwit. Spatel het opgeklopte eiwit onder de dooiers en roer tot een gladde massa. Voeg de bloem met het puddingpoeder toe en meng.

Bedek twee bakplaten met bakpapier en strijk het deeg er in een dunne laag op uit. Voor deze taart heb je twee platen biscuit nodig.

Bak de biscuit 2 à 3 minuten in een oven van 220°C. Schuif de biscuit van de bakplaat en laat afkoelen.

Maak de aardbeiensiroop:

Breng de likeur aan de kook en voeg er de confituur en het citroensap aan toe. Laat even doorkoken en haal de siroop dan van het vuur. Laat afkoelen.

Maak de aardbeienmousse:

Klop de suiker en de room op tot slagroom, maar klop hem niet te stijf.

Verwarm de melk en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer tot de gelatine volledig gesmolten is. Neem de pan van het vuur en giet de melk in een ruime kom.

Roer er de aardbeienpuree en de likeur door. Spatel de slagroom eronder.

Maak de taart:

Neem de eerste biscuit en steek er met de taartring twee ronde bodems uit. Plaats de taartring op een bakmatje en leg er een bodem biscuit in. Hou de andere bodem even apart.

Neem de andere plaat met biscuit en smeer hem volledig in met de aardbeiensiroop. Snijd de plak in de lengte door in twee gelijke stukken. Leg de ene strook op de andere en snijd nogmaals in de lengte door. Leg de ene helft weer op de andere.

Herhaal dit nog één keer, zodat je acht laagjes biscuit hebt. Dit noemen we een stapelaar. Leg de stapelaar 20 minuten in de diepvries. Snijd daarna balkjes van de stapelaar en zet die rechtop tegen de zijkanten van de taartring.

Vul de taartring voor de helft met de aardbeienmousse. Leg de tweede bodem biscuit op de aardbeienmousse en strijk deze in met de aardbeiensiroop. Verdeel de rest van de mousse over de taart en strijk glad. Plaats de bavarois 45 minuten in de diepvries.

Maak de aardbeiengelei:

Kook het water met de suiker tot suikersiroop en haal de pan van het vuur. Voeg de aardbeienpuree toe. Voeg de gelatine toe en roer goed om.

Werk af:

Verwarm de rand van de taartring even met een gasbrander of haardroger zodat hij los komt te zitten en schuif de taartring een cm naar boven.

Giet de aardbeiengelei op de taart en wacht even tot deze gestold is. Verwijder dan voorzichtig de taartring en versier de taart met verse aardbeien.

Uit het boek "Bakken met Roger van Damme"

Verras je vrienden en huisgenoten met lekkere sandwiches, roomboter croissants of echt Frans stokbrood, met krakend verse koffiekoeken, eclairs of frangipanetaartjes waar zelfs een bakker jaloers op wordt. Bak je eigen vieruurtje met speculaaskoekjes, amandelkrullen, madeleintjes en rotsjes. Word de bakkampioen van je wijk met de chocoladetaart van Roger, oma’s appeltaart, een vederlichte kaastaart of aardbeienbavarois.

Met dit bakboek van Roger van Damme kan het gewoon niet meer mislukken. Alle recepten komen rechtstreeks uit het tv-programma ‘Bakken’ van njam! De instructies zijn helder en duidelijk en zowel geschikt voor de absolute leek als voor het geoefende bakwonder. Bij elk recept geeft Roger bovendien diverse tips voor een perfect resultaat.

Voor de recepten liet Roger zich inspireren door een meer dan 120 jaar oud receptenboekje van zijn overgrootvader Hubert. Die was de allereerste van een generatie bakkers in de familie van Damme. Voor dit boek selecteerde Roger van Damme meer dan 35 klassieke bereidingen van brood, taart en gebak. Ze zijn onderverdeeld in vijf bakmomenten: ontbijt, picknick, vieruurtje, feest en koekjes bakken. Roger zet ze naar zijn hand en geeft er zijn persoonlijke toets aan.

  • Titel: Bakken met Roger van Damme
  • Uitvoering: Hard Cover
  • ISBN: 978-90-5916799-5
  • Pagina's: 192
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Bakken met Roger van Damme

Inspiratie & blog