Aardbeienbavaroistaart

Aardbeienbavaroistaart
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Ook in njam! boek Bakken met Roger van Damme
Zoals gezien in tv-programma Roger van Damme Bakken
Hoeveelheid Ingrediënt
voor de biscuit:
130 g eiwit
105 g eidooier
117 g suiker
75 g bloem
25 g puddingpoeder
voor de siroop:
100 g aardbeienconfituur
1 scheutje aardbeienlikeur
1 citroen, het sap
voor de mousse:
130 g aardbeienpuree
6 g aardbeienlikeur
2 gelatineblaadjes, geweekt (6,6 g)
15 g suiker
150 g room
30 g melk
voor de gelei:
100 g aardbeienpuree
50 g suiker
20 g water
1 gelatineblaadje, geweekt (3,3 g)
voor de afwerking: verse aardbeien
extra: gasbrander - taartring met een doorsnede van 14 cm
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de biscuit:

Meng de bloem met het puddingpoeder en zeef. Klop de dooiers in de keukenmachine tot ze wit zijn. Klop het eiwit met de suiker in de keukenmachine, voeg de suiker in drie keer toe aan het eiwit. Spatel het opgeklopte eiwit onder de dooiers en roer tot een gladde massa. Voeg de bloem met het puddingpoeder toe en meng.

Bedek twee bakplaten met bakpapier en strijk het deeg er in een dunne laag op uit. Voor deze taart heb je twee platen biscuit nodig.

Bak de biscuit 2 à 3 minuten in een oven van 220°C. Schuif de biscuit van de bakplaat en laat afkoelen.

Maak de aardbeiensiroop:

Breng de likeur aan de kook en voeg er de confituur en het citroensap aan toe. Laat even doorkoken en haal de siroop dan van het vuur. Laat afkoelen.

Maak de aardbeienmousse:

Klop de suiker en de room op tot slagroom, maar klop hem niet te stijf.

Verwarm de melk en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer tot de gelatine volledig gesmolten is. Neem de pan van het vuur en giet de melk in een ruime kom.

Roer er de aardbeienpuree en de likeur door. Spatel de slagroom eronder.

Maak de taart:

Neem de eerste biscuit en steek er met de taartring twee ronde bodems uit. Plaats de taartring op een bakmatje en leg er een bodem biscuit in. Hou de andere bodem even apart.

Neem de andere plaat met biscuit en smeer hem volledig in met de aardbeiensiroop. Snijd de plak in de lengte door in twee gelijke stukken. Leg de ene strook op de andere en snijd nogmaals in de lengte door. Leg de ene helft weer op de andere.

Herhaal dit nog één keer, zodat je acht laagjes biscuit hebt. Dit noemen we een stapelaar. Leg de stapelaar 20 minuten in de diepvries. Snijd daarna balkjes van de stapelaar en zet die rechtop tegen de zijkanten van de taartring.

Vul de taartring voor de helft met de aardbeienmousse. Leg de tweede bodem biscuit op de aardbeienmousse en strijk deze in met de aardbeiensiroop. Verdeel de rest van de mousse over de taart en strijk glad. Plaats de bavarois 45 minuten in de diepvries.

Maak de aardbeiengelei:

Kook het water met de suiker tot suikersiroop en haal de pan van het vuur. Voeg de aardbeienpuree toe. Voeg de gelatine toe en roer goed om.

Werk af:

Verwarm de rand van de taartring even met een gasbrander of haardroger zodat hij los komt te zitten en schuif de taartring een cm naar boven.

Giet de aardbeiengelei op de taart en wacht even tot deze gestold is. Verwijder dan voorzichtig de taartring en versier de taart met verse aardbeien.

Beoordeling