Wat brengt 2016 in ons bord?

De culinaire eindejaarsperiode hebben we alweer even achter de kiezen. Nu 2016 ons traag maar zeker overvalt, werpen we graag even een blik op de verwachte inhoud van ons bord. We selecteerden daarvoor enkele trends die voor elke zichzelf respecterende foodie relevant zullen worden:  

Ontbijt!

Ontbijt wordt – nog meer dan vandaag al het geval is – de belangrijkste maaltijd van de dag. Niet alleen merken we de opkomst van de ‘ontbijtrestaurants’, ook thuis ontbijten wordt steeds uitgebreider, evenwichtiger en gezonder. Daarnaast zullen we meer internationaal gaan ontbijten (wat denk je van noedels bij de koffie?) en worden ontbijtsnacks populairder én origineler. 

ontbijt

Afhaalmaaltijden en maaltijden aan huis

Er zijn vandaag in Nederland maar liefst 87% meer afhaal- en bezorgrestaurants dan in 2010 (cijfers: Datlinq) en deze trend merken we ook in België. Mensen eten vandaag graag thuis zoals ze op restaurant eten, maar willen daarvoor niet per se zelf in de potten roeren. De afhaalmaaltijden en maaltijden aan huis bieden dan ook een alternatief dat door de toenemende tijdsnood steeds populairder wordt. Het gaat daarbij zeker niet alleen om fastfood: verschillende toprestaurants bieden afhaalmaaltijden aan, en ook het aanbod aan internationale ‘home delivery’ wordt steeds groter en gevarieerder.

Home Delivery

Bier

Bier is hip. En neen, je hoeft geen snor, baard, tatoeages of oversized-zonnebril te hebben om van een artisanaal biertje te genieten. In 2016 wordt de biermarkt stevig uitgebreid en vooral artisanale bieren winnen daarbij aan populariteit. Zelf bier brouwen (thuis of in een mini-brouwerij) wordt ook toegankelijker en het gerstenat duikt steeds vaker op in cocktails en/of als aperitief.

Draft Beer

Minder maar beter

Minder maar beter is een uitspraak die vooral opgaat voor ongezonde ingrediënten. Voor vele producten is deze evolutie al even aan de gang: we eten minder, maar wel van betere kwaliteit. Een goed voorbeeld is rundsvlees, waar je vandaag in de supermarkt keuze hebt tussen verschillende rassen van superieure kwaliteit. Ook de opkomst van ‘gourmet fastfood’ valt onder dit thema.

Vlees

Avocado’s, granen en knollen

Deze mooie (en minder mooie) ingrediënten zijn eveneens al even aan een opmars bezig. Maar in 2016 worden ze echt hot. Avocado’s, granen en knollen zal je terugvinden in zowel hartige als zoete bereidingen. Avocado’s en granen passen prima bij elke maaltijd van de dag, de knolletjes komen vooral aan bod tijdens de lunch en het diner. Ze zijn alle drie gezond en je mag er dus gerust veel van eten.

Avocado

knollen

Echt eten

Minder voorverpakte voeding; minder bewerkte voeding; en een grotere focus op het product. Dat brengt ons bij écht eten: een tomaatje uit eigen tuin, een biefstuk met duidelijke indicatie van herkomst, brood van bij de lokale bakker. Eerlijk, echt, en lekker!

Brood

groenten

Lees ook...