Waarom wandelen zo goed voor je is

De dag van vandaag zitten we met z’n allen heel wat uren per dag neer. In de auto, achter de pc of voor de tv en voor we het weten komen we zo al snel aan 8 à 9 uur per dag. Dat is uiteraard niet zo goed voor onze gezondheid. Spieren verkrampen en het risico op tal van aandoeningen stijgt daardoor drastisch. De oplossing? Wandelen! Op tijd en stond er in het weekend op uit trekken om een lange wandeling te maken is een heel goed idee. Maar ook door de week maak je best wat tijd vrij om te bewegen. Een half uurtje per dag is al voldoende om je lichaam een gezonde boost te geven.

Volgens veel deskundigen is wandelen de beste vorm van lichaamsbeweging die er bestaat. We zetten voor jullie graag alle voordelen van wandelen even op een rijtje!

Wandelen…

  • is goed voor je spieren en je botten. Het houdt je ruggengraat en je heupen flexibel en helpt om kraakbeen op te bouwen waardoor je soepeler gaat bewegen.
  • houdt hart- en bloedvaten gezond. Je cholesterol en je bloeddruk gaan er door dalen.
  • stimuleert je metabolisme waardoor je gemakkelijker calorieën gaat verbranden. Tijdens het wandelen zelf verbrand je natuurlijk ook al calorieën. Win-win!
  • zorgt ervoor dat je slaapkwaliteit er op vooruit gaat. Je krijgt tijdens een half uurtje wandelen veel meer zuurstof binnen dan tijdens 30 minuten tv kijken. Daarnaast kan wandelen ook kalmerend werken wat er dan weer voor zorgt dat je ontspannen je bed in kan kruipen.
  • heeft ook een sociale meerwaarde. Je kan het zowel alleen, met twee als in groep doen. Ook knoop je tijdens het wandelen sneller nieuwe gesprekken aan en maak je meer contact met buurtbewoners.

En dit is misschien wel het allergrootste voordeel aan wandelen: je kan het altijd én overal!

Om je dagelijkse wandelingen zo aangenaam mogelijk te maken zijn er een aantal hulpmiddeltjes die je kan inschakelen. Zo investeer je best in een paar goede stapschoenen en heb je liefst altijd een flesje water bij de hand. Ook zijn er een aantal technische snufjes die je kunnen helpen! Benieuwd? Wij vertellen er gaan wat meer over.

Smartwatches

Smartwatches zijn slimme horloges die in verbinding staan met een smartphone en handig zijn om te dragen tijdens het wandelen. Je hebt ze in verschillende soorten en uitvoeringen. Wij zijn bijvoorbeeld fan van de Vivoactive 3 van GARMIN. Deze GPS-smartwatch heeft ingebouwde sportapps en een polshartslagmeter. Het toestel trackt je activiteit, kan je fitnessleeftijd inschatten en je laten weten wanneer je stressniveau te hoog is. Ook is dit horloge voorzien van duurzaam glas en is het waterdicht zodat je er ook perfect mee kan gaan zwemmen of onder de douche gaan.

Hou je toch meer van een stijvol horloge? Dan is de Vivomove HR iets voor jou! Dit stijlvolle smarthorloge heeft een touchscreen met een verborgen scherm. De nauwkeurige wijzers geven de tijd aan en verplaatsen zich als je door je berichten, hartslag en nog veel meer bladert. Het toestel houdt je aantal stappen en calorieën bij en bewaakt tegelijkertijd je algehele welzijn, met behulp van de stresstracking gedurende de hele dag.

Smart weegschaal

Of je nu traint als atleet of gewoon op een gezond gewicht wil blijven, aan de hand van een smart weegschaal zoals de Garmin Index Smart met verschillende meetfuncties kan je je vorderingen en resultaten bijhouden. Het toestel meet gewicht, BMI, lichaamsvet, waterperecentage, botmassa en spiermassa. De Garmin Index is bovendien voorzien van wifi zodat je gemakkelijk in detail op je computer of mobiel toestel je vorderingen kan bijhouden.

Lees ook...