The JAVA Coffee Company, een prachtig Belgisch koffieverhaal

The JAVA Coffee Company is een familiebedrijf met een historiek van meer dan 90 jaar. Het begon in 1925 als een handel in koloniale producten. Tien jaar later werd voor het eerst koffie gebrand in een eigen koffiebranderij en vandaag wordt er nog steeds met even veel passie heerlijke koffie gemaakt.


De geschiedenis

Het JAVA-verhaal begint in 1925. In hartje Wezemaal beginnen grootouders, Eliza en Eduard Wuyts, een handel in koloniale waren zoals peper, olie en margarine. De klanten zijn winkeliers, in elke straat is er wel een winkeltje waar hun producten verkocht worden. Een tiental jaren later starten ze hun eigen koffiebranderij met koffie ingevoerd van het Indonesische eiland Java.

De twee dochters Wuyts trouwen met twee broers uit de familie Claes. De beide koppels besluiten om mee in het bedrijf te stappen dat we nu kennen als The JAVA Coffee Company. Zo bouwden de tweede generatie, de broers Marcel en Frans Claes, het bedrijf verder uit. In 1984 nam Wim Claes het roer over en werd algemeen directeur. Vanaf 2005 ging de vierde generatie aan de slag in het bedrijf. Kinderen Pieter en Kathleen startten als Coffee Advisors. Sinds 2012 branden en verpakt JAVA in hun  nieuwe state-of-the-art koffiebranderij in Rotselaar, niet ver van waar het allemaal begon.

In 2016 gaf Wim Claes het roer door aan zijn dochter Kathleen. Zo staat nu de vierde generatie aan het hoofd van het bedrijf. The JAVA Coffee Company blijft de traditie van een Belgisch familiebedrijf verder zetten, en voor het eerst in 80 jaar met een vrouwelijke CEO.

De Smaaktoerist

In De Smaaktoerist spreekt Jeroen De Pauw af met Wim en Kathleen in één van de JAVA Coffee Houses. Ze blikken terug op de rijke en boeiende JAVA geschiedenis en kijken ook vooruit. Duurzaamheid en fairtrade staan centraal in nieuwe ontwikkelingen.

Bekijk de aflevering waarin Jeroen op bezoek gaat bij JAVA: 

Op basis van JAVA koffie maakt Jeroen een heerlijke koffie-chocoladedrank. 

Nieuwsgierig naar de geheimen van het JAVA koffieverhaal? Ga langs en deel de passie. Ontdek de JAVA Shop, verruim je kennis in één van hun koffieopleidingen of plan een bezoek aan de koffiebranderij. Wat je ook verkiest, de koffie staat klaar!

Lees ook...