Syrco Bakker opent pop-up “Bicho de las Dunas” in Gent

Chef Syrco Bakker is een van de culinaire apostelen van de bekende top chef Sergio Herman. Syrco is vandaag verantwoordelijk voor het tweesterrenrestaurant Pure C en serveert daar een creatieve, zuivere keuken waarbij de natuur de rode draad vormt. Op 17 juli 2020 opent hij een opvallende pop-up in Gent: Bicho de las Dunas. We kunnen nu reeds zeggen dat dit de coolste Mexicaanse stadstuin van het land zal worden. Samen met het restaurant Bicho Malo opent Syrco deze pop-up op een van de mooiste plaatsen in Gent, pal naast het water. Tijd voor een interview met deze gedreven Nederlandse chef.

We beginnen bij het begin: kan je ons iets meer vertellen over jouw nieuwe pop-up? 

Bicho de las Dunas is een soort zomerterras, een echte gettaway midden in de stad. In een unieke Mexicaanse sfeer serveren we lekkere cocktails en originele bites. Het is een samenwerking tussen het hippe Mexicaanse restaurants Bicho Malo uit Gent en mijn eigen drank Hierbas de las dunas. Er zal een dj draaien en we gaan er een speciale sfeer neerzetten die je kan vergelijken met die op Ibiza. Maar dan met Mexicaanse invloeden.

Hoe ben je in Gent terecht gekomen?  

We komen zelf heel graag in Gent maar kennen de stad niet zo goed. Het oorspronkelijke idee was eigenlijk om er een tweede FoodFest Deli neer te zetten (een delicatessenwinkel die hij ook in Antwerpen heeft opgericht), maar dit was operationeel ingewikkelder. We stuitten op het prachtige terras en waren daardoor echter direct gecharmeerd.

Van waar ken je Bicho Malo?

Ik kom er zelf regelmatig. Het is een zeer leuk Mexicaans restaurant met een fantastische sfeer. De vibe die er hangt is echt uniek en de kwaliteit van de ingrediënten spreken me erg aan. De jongens zijn bovendien zeer gedreven. Naar mijn mening creëerden ze met Bicho Malo een van de meest hippe adressen van Gent. Hun concept sluit ook naadloos aan bij Hierbas de las Dunas.

Heb je een voorliefde voor de Mexicaanse keuken?

Toch wel. Ik ben zelf twee keer in Mexico geweest en ik vind de keuken er heel divers en vooral zeer smaakvol. Het is door die aspecten een van mijn favoriete keukens ter wereld.

Hierbas de las Dunas speelt in je concept een rode draad: kan je ons iets meer over deze drank vertellen? 

De drank is geïnspireerd op de bekende kruidenlikeur Hierbas uit Ibiza. Ik gebruik echter 18 kruiden uit Zeeland zoals duindoorn en vlierbloesem. In Bicho de las Dunas zijn de cocktails en de dranken gebaseerd op onze Hierbas. Er zullen zelfs enkele gerechten op de kaart staan waar de drank in is verwerkt. Met deze pop-up willen we eigenlijk Ibiza naar België brengen. Proef daarom zeker de Sangria die we serveren in een jar, je waant je zo op het strand!

Is er een kruisbestuiving tussen de keuken van jouw restaurant Pure C en je nieuwe pop-up? 

In Pure C kook ik wat ik zelf graag eet, de pop up in Gent is een plaats waar ik zelf graag ben. De gerechten zelf komen vooral van Bicho Malo maar ik zal er binnenkort wel als guest chef op enkele speciale evenementen komen koken. Door de integratie van Hierbas de las Dunas is er natuurlijk wel een duidelijke link met Zeeland.

Je biedt ook apero boxen aan in dit concept, kan je ons daar iets over vertellen? 

Het terras van de pop up geeft recht uit op het water. We kwamen via via te weten dat er momenteel geen enkele bootstop is in Gent waar mensen vanop hun boot iets kunnen afhalen. Zo is het idee ontstaan om apero boxen aan te bieden aan iedereen die met de boot voorbijkomt. Daarvoor installeerden we zelfs een speciale lift. In de box vind je cocktails, zeewierchips en andere apero delicatessen. Je kan de box overigens ook gewoon komen afhalen, dat mag zelfs zonder boot (lacht)!

Praktisch: 

Bicho de las Dunas opent de deuren op 17/07. De zaak is van woensdag tot en met zondag geopend, in de week vanaf 16u en in het weekend vanaf 12u. Voorlopig enkel in juli en augustus, maar daar komt misschien nog een maandje bij! We werken zonder reservaties.

Bedankt Syrco, en nog veel succes!