Sushi is een van de meest bekende Japanse bereidingen. Het gerecht bestaat al honderden jaren in Japan, maar werd in onze regio pas in de jaren 80 populair. Het woord sushi betekent “met azijn bereide rijst” en dat is inderdaad de basis van elke sushi. Het gerecht bestaat dan ook altijd uit rijst die gekookt wordt en op smaak wordt gebracht met (sushi)azijn. Vaak wordt de rijst afgewerkt met zeewier en meestal wordt de sushi gecombineerd met vis, ei, groenten en zelfs vruchten. Als smaakmakers krijgt sushi vaak gember, wasabi en sojasaus mee. De voorbij decennia werden echter ook diverse “moderne” smaakmakers aan sushi toegevoegd, zoals pikante sauzen of gefrituurde ajuintjes. Net zoals elk internationaal populair gerecht, heeft sushi ondertussen een eigen dag. Hoog tijd dus voor 7 sushitips en -recepten!
Tip: de rijst is de basis, besteed hier dus voldoende aandacht aan
De basis en het grootste bestanddeel van elke sushi is rijst. Het is dan ook van essentieel belang dat de rijst van topkwaliteit is én goed bereid is. Voor goede sushi heb je kortkorrelige Japanse rijst nodig en deze vind je in de supermarkt vaak onder de naam “sushirijst”. Er zijn echter verschillende soorten sushirijst en wil je echt de beste sushirijst in huis hebben, ga dan op zoek naar “Sasanishiki”, “Koshihikari” of “AkitaKomachi”.
Recept: Sushirijst koken volgens de regels van de kunst
In dit recept ontdek je hoe je zelf sushirijst kan maken (en op smaak brengen).
Tip: Koop een sushimatje
De bekendste soorten sushi (maki en uramaki) worden opgerold in een speciaal sushimatje. Daarmee kan je de typische “sushirollen” maken zonder de rijst of de andere ingrediënten te beschadigen. Deze matjes zijn meestal gemaakt van bamboe en vind je tegenwoordig in elke Aziatische supermarkt.
Recept: Vegan sushi wrap
Met dit recept leer je direct het belang van bovenstaand sushimatje kennen. Meer zelfs, je zal ontdekken dat je het matje ook kan gebruiken voor heuse sushi wraps! In deze vegan bereiding wordt de rijst bedekt met een jackfruitmengsel, avocado, komkommer en bosui, en nadien voorzichtig opgerold.
Tip: wees creatief met de ingrediënten
Een originele sushischotel bestaat voor ons uit zowel de meer traditionele sushi (zoals die met zalm, tonijn en komkommer) als enkele creatievere exemplaren. Want het leuke aan sushi is juist dat je naar hartenlust kan variëren en combineren. Eigenlijk kan je alles wat je met rijst eet, toevoegen aan je sushi. Of je kan de bereidingswijze van sushi eens toepassen op totaal andere ingrediënten. Hieronder geven we je van beide strategieën een voorbeeld.
Recept: Komkommersushi met rosbief en wasabimayonaise
Deze komkommersushi met rosbief is een leuk voorbeeld van een verrassende sushibereiding. De basis is traditioneel: sushi en komkommer. De afwerking is echter creatief, want de rijst wordt in de komkommer gerold, bedekt met rosbief en op smaak gebracht met wasabimayonaise. Een dun laagje panko zorgt dan weer voor een verrassende structuur.
Recept: Sushi van pastinaak
Deze sushi van pastinaak is een goed voorbeeld van hoe je de bereidingswijze van sushi kan toepassen op totaal andere ingrediënten. In de plaats van rijst wordt er immers een mengsel gebruikt van gekookte mosterdzaadjes, wortelpeterselie en hazelnoten. Dat mengsel wordt op smaak gebracht met rijstazijn, net als bij een echte sushi. Vervolgens wordt het opgerold in een norivel, samen met een laagje geitenkaas. Het resultaat is zeer verrassend en overheerlijk.