De feestdagen, dat betekent lekker eten en drinken! Maar aan al die feesten hangen vaak ook enkele extra kilootjes vast. En die zien we natuurlijk minder graag komen. Hoog tijd dus voor een gezonde babbel met Steffi Vertriest, healthy foodie en njam!-presentatrice van ‘De gezonde goesting’. Gezond eten is immers een belangrijk onderdeel van Steffi’s levensstijl. Maar gezond is voor Steffi zeker geen synoniem aan saai, integendeel! Steffi leerde immers om gezonde voeding ook lekker én feestelijk te maken. En dat kan weleens heel goed van pas komen tijdens de feestperiode.
Dag Steffi, laten we starten met de mooie vooruitzichten: heb je zelf leuke plannen voor de komende weken?
Ik ben momenteel nog bezig aan het boek van De Gezonde Goesting en het is dan ook een heel drukke periode. De oplevering is voorzien voor half januari en mijn deel moet de komende weken af zijn. Daardoor kijk ik extra hard uit naar de feestdagen en de welverdiende rust!
De kerstperiode vier ik vooral met mijn familie. En dat doen we zowel op 24, 25, 26 als 27 december. Een grote familie, dat betekent ook veel feestjes (lacht)! Ik vind het super om gezellig thuis rond de Kerstboom te zitten en iedereen van de familie terug te zien. Daar hecht ik veel waarde aan. Oudjaar is dan weer voorbehouden voor de vrienden. We gaan dan in een gezellig restaurantje iets eten en houden het daarna meestal rustig. Ook dan is gezelligheid troef!
Ga je ook zelf koken en hoe zien jouw feestmenu’s eruit?
Zoals jullie weten ben ik nogal voor de gezonde keuken (lacht). Maar als ik ergens ga eten, eet ik wat de pot schaft. Dan volg ik graag de chef, ook al druist dat in tegen mijn principes. De feeststemming primeert! Deze feestperiode zal ik 1 keer volledig zelf koken en 1 keer maak ik het dessert. Mijn familie kookt nogal bourgondisch dus dat dessert zal dan ook gezond zijn. Het is mijn manier om iets gezonds ‘binnen te smokkelen’. Ik zal een van de recepten van mijn nieuwe boek maken: een verrassende chocoladetaart gemaakt van zoete aardappel. Deze vraagt wel wat werk maar is gegarandeerd een hit!
Voor het menu dat ik volledig zelf zal bereiden, heb ik gekozen voor allemaal kleine hapjes. Enkele verwarmende soepjes, courgetti in glaasjes met een stukje vis of pesto, een paar hapjes in Oosterse stijl zoals crackers met miso en rauwe zalm, wat kleine stoofpotjes (deze kan je op voorhand maken) en tenslotte wat zoete hapjes. Deze kleine hapjes zijn supergezellig en zo kan je het apero-gevoel de hele avond aanhouden.
Ook als ik niet kook, neem ik wel graag iets mee voor de gastheer of gasvrouw. Zelfgemaakte koekjes zijn bijvoorbeeld heel fijn voor bij de koffie en zo heb ik toch een kans om weer iets gezond op tafel te toveren (lacht).
Alcohol hoort voor mij trouwens niet bij de feestperiode. Ik drink zelf geen alcohol en voor de feestdagen maak ik ook geen uitzondering meer. Water en thee zijn mijn perfecte begeleiders van een lekkere maaltijd. Een leuk alternatief voor een aperitief ontdekte ik recent tijdens een reis naar Maleisië: vruchtensapjes met chiazaden. De zaadjes worden een geleibolletje en dat cirkelt gezellig rond in je glas. Het geeft een beetje het gevoel van bubbels en maakt een eenvoudig sapje extra feestelijk!
Als je 1 ultiem feestgerecht moest kiezen, wat zou het dan zijn?
Dan zou ik toch kiezen voor een traditioneel gerecht, zoals een grote gevulde kalkoen. Dat is toch echt synoniem voor gezelligheid? Natuurlijk liefst wel een biologische kalkoen met een relatief gezonde vulling, als het even kan (lacht).
Wat is voor jou een ideaal feestmenu?
Ook hier kies ik dan eerder voor het traditionele: grote schotels met boontjes, erwtjes en worteltjes, échte winterse kost. Ik houd van een goed gevulde tafel met grote schotels waarvan je gewoon met de lepel kan opscheppen. Gezelligheid is voor mij heel belangrijk.
Heb je enkele tips voor het koken in de feestperiode?
Kook zoveel mogelijk met pure producten en veel groenten. Vlees is natuurlijk een vaste waarde maar zorg voor veel groenten die er ook goed uitzien. Soep is daarnaast altijd super: daar kan je al veel groenten insteken en warme soep zorgt voor sfeer en gezelligheid. Kies daarnaast ook voor kwalitatieve en biologische producten. Ook rauwe producten zijn verrassend en zo kan je als gezond hapje kiezen voor een stukje zalm op komkommer of courgette in plaats van op een toastje.
Tenslotte: hoe vermijden we de extra kilo’tjes die er gemakkelijk bijkomen rond de jaarwisseling?
Probeer vooral je andere maaltijden naast de grote feesten gezond en licht te houden. Balans is zeer belangrijk en dat zowel voor je gezondheid als voor het genot van de feesten zelf. Het moet plezant blijven! Als het ’s avonds een stevige menu wordt, kies dan ’s morgens voor een fruitontbijtje of een smoothie bowl, licht en fruitig met veel vitamientjes.
Bedankt Steffi!
Meer weten over Steffi en haar programma’s op Njam!? https://njam.tv/chefs/steffi-vertriestSven van de njam!-redactie