Startersgids: Fire up pasta op de BBQ

Pasta op de BBQ? Bij Open Vuur ging Sarah Puozzo met de handen in het pastadeeg. Bij een Italiaanse levensstijl hoort ook buiten koken. De natuur is daarom de ideale speeltuin om lekker aan de slag te gaan. Weet je niet meteen hoe? Dan geef ik ze je hieronder alvast enkele tips om te starten. Zoals Sarah het zou zeggen: "Andiamo!".

Met de handen in het pastadeeg 
Met de handen in het pastadeeg, mengen, kneden, voelen, kijken. Al je zintuigen staan op scherp en je leert je je pastadeeg helemaal kennen. Dat is belangrijk want buiten kan het warm of net koud zijn, vochtig of droog en daar kan je invloed op uitbrengen.

Voor het maken van pasta heb je niet zoveel ingrediënten nodig. Afhankelijk van de pastasoort gebruik je eieren, water, doppio zero bloem of semolina. Zorg dat je een onbewerkt houten plank hebt om je pastadeeg te kneden en uit te rollen. De ruwe en poreuze ondergrond werkt het beste! 

Sauzen en vullingen op de BBQ
In een kamado, op een vuurschaal of op open vuur kan je prachtige slow cooking tomatensauzen bereiden. Zeker wanneer je verse tomaten gebruikt want die hebben minstens 20 minuten kooktijd nodig om volledig tot hun recht te komen.

Denk ook aan mooie pesto’s die je buiten klaar kan maken in een vijzel met stamper. Dat zie je ook in de tweede aflevering waar een pistache pesto wordt gemaakt voor de pizza bianca. Pluk eventueel buiten in je omgeving wat kruiden en stamp alle aroma’s eruit tot een verbluffende eigengemaakte pesto. Kan je ook een blender gebruiken? Ja, maar door het gebruik van een vijzel kan je textuur toevoegen aan je pesto, en dat gaat helaas niet in een blender.

Wil je ravioli maken? Ideaal, je kan verschillende kooktechnieken gebruiken om de vulling te maken. In de derde aflevering worden aardappelen en aardperen in open vuur gepoft voor het maken van de heerlijke Sardijnse ‘culurgiones’.

Extra punten met pastabeleving

Een beetje entertainment aan tafel zorgt ervoor dat de gasten het er nog maandenlang over hebben. En wie scoort nu niet graag wat extra punten aan tafel? Neem een houten plank en rol je dunne pastavel op als een sigaar. Snijd met een mes mooie pastalinten: fettuccine, tagliatelle of toch liever pappardelle? Bebloem en rol de pastalinten op tot een nestje. Klaar is je pasta! Of maak fettuccini alla chitarra uit Abruzzo. Op dit snaarinstrument worden de pastalinten gesneden in perfecte linten. Benieuwd hiernaar? Kijk dan naar de laatste aflevering waar ik fettucchine alla chitarra maak met cacio e pepe. 

 
Gerookte olijfolie
Need some smoke? Wanneer je Italiaanse gerechten klaarmaakt in de outdoor cooking scene is het heerlijk om ook de gerookte barbecuesmaak terug te laten komen. Dat kan bijvoorbeeld door gerookte olijfolie te maken. Moeilijk? Helemaal niet! Neem een smeulend stukje houtskool en voeg deze toe aan een pan met olijfolie. Verhit de pan enkele minuten, en klaar. Je hebt nu heerlijke, gerookte olijfolie die je op het eind over je pastagerecht kan druppelen. In aflevering vier zie je hoe de gerookte olijfolie wordt gemaakt en over de zachte culurgiones wordt geserveerd.

Benieuwd naar meer Italiaanse gerechten tijdens de afleveringen van Open Vuur? Bekijk ze hier allemaal. Wil je een echte Italiaanse pasta kookworkshop volgen? Klik dan hier!

Lees ook...