Sexy saus: 7 lekkere zelfgemaakte sauzen voor bij de barbecue

Eindelijk, het mooie weer is terug. Na enkele weken met veel regen en frissere temperaturen doen de zon en de warmte extra veel deugd. De barbecue kan terug uit het tuinhuis en de koelkast mag terug gevuld worden met lekkers voor op de grill. Daar horen uiteraard ook lekkere sausjes bij. En weet je wat die sauzen nog lekkerder maakt? Ze zelf bereiden! In dit artikel helpen we je een handje – of beter, een lepeltje – verder met 7 recepten voor heerlijke zelfgemaakte sauzen voor bij de barbecue.

Barbecuesaus

We gaan van start met een fantastische en zeer veelzijdige saus: de one & only barbecuesaus. Deze klassieker kan uiteraard niet ontbreken op jouw barbecue. Lekker bij zowat alles, gemakkelijk te maken en - voor een saus – niet al te ongezond. De hoofdingrediënten zijn ketchup, ui, knoflook, ciderazijn, kandijstroop, worcestersaus en chilisaus. Daarmee combineert de saus zoet, hartig, kruidig en lichtzurig. Heerlijk bij kip en spareribs.

Azi Dessi saus

Azi wat? Azi Dessi! Deze rijke en licht pittige saus is een absolute must bij kip, varkensvlees en eigenlijk alle soorten brochettes. De saus combineert tomatenstukjes, ajuin, look en andere ingrediënten, maar het zijn vooral de chilipeper en de pindakaas die de bereiding diepgang en karakter geven. Maak er dus zeker genoeg van, want dit is een hoogst verslavende saus.

Gezonde ketchup


Sauzen hoeven zeker niet altijd ongezond te zijn. Dat bewijzen we graag met dit recept van gezonde ketchup. Tomatenpassata, tomatenconcentraat, sjalot, knoflook, appelazijn, honing en kokosolie vormen de hoofdbestanddelen. Daarbij komen kruidnagel, all spice, zout en currypoeder voor de kruiding. Gezond, lekker, en klaar in een handomdraai. 

Sausje van geroosterde tomaat

Wil je eens een originele en bij de grill passende saus serveren op jouw barbecue? Maak dan dit sausje van geroosterde tomaat. Je kan de tomaten (en de ui en paprika) in de oven roosteren, maar ook de barbecue kan hier perfect voor dienen. Nadien wordt de saus afgewerkt met onder meer mascarpone en gorgonzola. Inderdaad, ze is zo lekker als ze klinkt!

BBQ-mayonaise

Een lekkere mayonaise mag eigenlijk op geen enkel feestje ontbreken – binnen of buiten. In dat laatste geval kunnen we je deze BBQ-mayonaise aanbevelen. De basis bestaat uit – net zoals bij een gewone mayonaise – olie, eieren en mosterd. Curryketchup en sojasaus zorgen voor een verrassend smaakaccent. Maar de grootste verrassing zit in de rooksmaak, die verkregen wordt door het vooraf (op de barbecue) roken van de olie.

Oosterse saus

Voor deze Oosterse saus heb je tomaten, sjalot, gember, citroengras, look, chilipeper, koriander, currypoeder, bruine fond en sojasaus nodig. Je kan er ook nog wat limoensap aan toevoegen wanneer je de saus wilt opfrissen. Past perfect bij rundsvlees of varkensvlees, maar ook bij salades met snijboontjes of edamameboontjes. 

Provençaalse saus

Een Provençaalse saus past om twee redenen zeer goed bij een zomerse barbecue. Ten eerste is de saus op basis van paprika, tomaat en kruiden een prima match bij vlees. Ten tweede doet – zoals de naam reeds doet vermoeden – deze saus je zo wegdromen naar de Provence. Vakantie in het bord dus. Last but not least is deze saus ook nog eens vrij gezond, niet al te zwaar en kan je ze door de vele groenten zelfs al bijgerecht serveren.

Smakelijk! 

Lees ook...