Roger van Damme en Sven Ornelis presenteren ‘Van Passie tot Perfectie’

Njam!-chef Roger van Damme heeft (terug) groot nieuws! Na een ontzettend druk jaar pakt hij uit met een nieuw programma op njam!: ‘Van Passie tot Perfectie’. En dat doet hij deze keer niet alleen. Samen met een van zijn beste vrienden en bekende Vlaming Sven Ornelis zal Roger in het programma de spreekwoordelijke pannen van het dak koken. Het duo heeft daarvoor een aanstekelijk concept uitgedokterd: Sven zorgt voor de basisrecepten, vaak gebaseerd op klassiekers uit zijn persoonlijke repertoire, Roger zorgt voor een ‘gepimpte’ versie van deze gerechten. Van ‘de appeltaart van de mama’ tot ‘Thaise vol-au-vent’. Het programma kwam tot stand in samenwerking met Miele. Zowel Roger als Sven zijn fan van de toestellen van dit merk en laten in het programma zien hoe je ze thuis optimaal kan benutten. Tijd voor een interview met onze njam!-chef.

Dag Roger, weer een nieuw programma, proficiat! Wat mogen we van ‘Van Passie tot Perfectie’ verwachten? 

Het is een ludiek kookprogramma waarin Sven en ikzelf mensen willen inspireren om thuis aan de slag te gaan. De basis daarvoor zijn gerechten van op Sven zijn foodblog ‘Would Be Chef’. Ik geef tijdens het koken tips en zorg voor een extra culinaire toets.

Sven kookt meer vanuit zijn ervaring als hobbykok, ikzelf meer als professional. De combinatie van beiden zorgt voor een leuke dynamiek. Daarnaast zijn we beiden echt gepassioneerd en steeds op zoek naar perfectie. Vandaar ook de naam van het programma. Het was een zeer leuke uitdaging!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor dit programma? 

Sven had al een paar keer aangegeven dat hij graag eens iets op televisie wilde doen. We hebben samen met regisseur Bart gezocht naar onze gemeenschappelijke delers en kwamen zo snel op ‘passie’ en ‘perfectie’. En zo was ook direct de naam geboren (lacht).

De bedoeling was eerst om samen gerechten te bereiden maar de combinatie van onze sterktes heeft tot een ander format geleid. Het is absoluut geen kookwedstrijd maar wel een inspirerend programma met af en toe een grappige knipoog. Toegankelijkheid en inspiratie staan centraal.

Van waar ken je Sven Ornelis en hoe zijn jullie zo’n goede vrienden geworden? 

Ik heb Sven leren kennen via de radio. Hij had me reeds enkele keren gebeld voor interviews en is destijds eens in mijn restaurant geweest voor een wedstrijdje pannenkoeken bakken voor één van zijn programma’s. We zijn sindsdien steeds vaker in contact gekomen. Het bleek snel dat we veel gedeelde interesses hebben, zoals koken en muziek. Ik kijk op naar zijn enorme kennis over zeer diverse onderwerpen zoals cultuur, muziek en gastronomie. Met Sven heb ik altijd boeiende gesprekken en interessante avonden over die thema’s. Daarnaast is hij echt iemand op wie je altijd kan rekenen.

Heb je tijdens het programma ook iets van Sven kunnen leren of was jij vooral de leermeester? 

Ik heb zeker zaken van Sven kunnen leren! Zo was ik verbaasd van het weetje dat je een citroen even in de magnetron kan steken om er meer sap uit te halen. Ik leer trouwens graag van iedereen: het is enkel zo dat je jezelf voortdurend kan ontwikkelen.

Je bent al een tijdje trotste Miele ambassadeur. Kan je daar iets meer over vertellen? 

Ik heb gekozen voor Miele omdat hun producten echt de Rolls-Royces onder de ovens voor consumenten zijn. Het is een sterk merk en zowel Miele als ikzelf streven naar kwaliteit en perfectie. Dat is precies waarom we zo goed bij elkaar passen. Hun producten laten de mensen thuis toe om de professionele keuken te benaderen.

We zagen tijdens de opnames dat je veel met de combi- en stoomoven werkt. Wat zijn voor jou de belangrijkste verschillen tussen deze twee ovens?

De stoomoven is voor mij een fantastisch en revolutionair product waarmee je echt op een andere manier leert koken. Door deze oven te gebruiken behoud je niet alleen optimaal de smaak, ook de gezonde vitaminen en mineralen blijven in de ingrediënten aanwezig.

De combi-oven is dan weer de perfecte tool om traditioneel te bakken en is natuurlijk een onmisbaar element in de keuken.

Voor welke ingrediënten of gerechten gebruik je best de combi-oven?

Je kan er eigenlijk alles in bakken: zo maakten we in het programma verse appeltaart en tomaatjes in de oven. Maar ook kip, gegratineerde groenteschotels, quiches en vele andere bereidingen zijn hiervoor geschikt. De oven houdt bovendien zeer goed de warmte vast, ook als je hem even opendoet. Dat is zeer belangrijk.

Voor welke ingrediënten of gerechten gebruik je best de stoomoven?

De stoomoven is perfect om meer delicate producten te garen, zoals kreeft, vis en zelfs eieren. Maar in het programma laten we ook zien dat zelfs gehaktballetjes en appelcompote een andere dimensie krijgen door het garen in de stoomoven.

Om af te ronden: wat is de leukste herinnering die je overhoudt aan de opnames? 

Dat is vast en zeker die keer dat ik een stuk chilipeper in Sven zijn mond stak. De peper was niet alleen pikanter dan verwacht, Sven wreef nadien ook in zijn ogen… En dat was nogal pijnlijk (lacht). Gelukkig had ik kokosmelk bij de hand waarmee we de pijn snel konden verzachten. En we hebben er nu een leuke herinnering bij!

Succes, Roger!