Roger van Damme op culinair avontuur in Thailand

Njam!-chef Roger van Damme bereidt zijn heerlijke desserten niet alleen in Het Gebaar, ook in het buitenland laat hij fijnproevers genieten van zijn creaties. Thailand is een van Roger’s favoriete reisbestemmingen en het is dan ook niet toevallig dat hij op deze locatie in april 2015 als gastchef werd uitgenodigd. Roger werd een 3-tal jaar geleden voor het eerst gevraagd om te koken tijdens het world Gourmet Festival in het Four Seasons hotel in Bangkok. Sindsdien keert hij regelmatig terug naar het land van de glimlach om er te koken op smaakvolle festivals en in prachtige hotels.

Roger van Damme in Thailand

Het Anantara Resort in Chiang Mai

In april 2015 reisde Roger naar Chiang Mai. Deze toeristische trekpleister ligt zo’n 700 kilometer ten noorden van Bangkok tussen het groen en de hoogste bergen van het land. Op deze prachtige locatie bevindt zich het Anantara Resort & Spa. Het hotel draagt gastronomie hoog in het vaandel en nodigt regelmatig topchefs uit voor een workshop of om voor de gasten te koken. Begin april was het de beurt aan Roger van Damme. Hij kwam er de Belgische keuken en zijn gerenommeerde desserts voorstellen tijdens een uniek event.

Op het programma stond niet alleen een kookles, maar eveneens twee luxueuze diners:.

  • Op de eerste dag van het gebeuren konden geïnteresseerden zich inschrijven voor een kookcursus moleculaire desserts. Deelnemers ontdekten er hoe ze Roger zijn specialiteiten zoals Spongecake met dipsaus, pannenkoeken met gekarameliseerde banaan, en gegrilde watermeloen met espuma van munt en citroengras zelf konden bereiden
  • De tweede dag vond het Michelin Chef ‘West’ dinner event plaats, waar Roger een 7-gangen menu bereidde voor de gasten. Onder de fijnproevers waren opvallend veel Thai: ook in het verre Oosten krijgt men niet genoeg van Roger’s heerlijke creaties! Het 7-gangen menu kon Roger bereidden in de splinternieuwe keuken van het hotel waardoor hij alle tools voorhanden had om er een onvergetelijke maaltijd van te maken. Roger’s menu bestond onder meer uit Belgische klassiekers zoals zijn interpretatie van de Croque Monsieur en een gerecht met ossenstaart, maar evenzeer uit heerlijke Thais geïnspireerde gerechten zoals een bouillabaisse met lokale tarbot en garnalen. Als dessert verraste Roger de gasten met oliebollen met een espuma van yuzu, een crème van Griekse joghurt en poeder van Matcha. Dit kunstwerkje werd toepasselijk geserveerd op een bananenblad. 
  • Het event werd op de laatste dag feestelijk afgesloten door een Fine Dining Aziatisch diner door de chef-kok van het resort, Prabhash Prabhakaran, met als kers op de taart een verrassingsdessert door Roger van Damme.

Roger van Damme in Thailand

Tussen de events door vond Roger gelukkig wat tijd om de prachtige streek te ontdekken. Reizen betekent voor Roger geïnspireerd geraken en waar lukt dit beter dan in het prachtige Thailand? Vooral de markten vormen daarbij een hoogtepunt. Roger ontdekt er keer op keer nieuwe kruiden of de ideale ingrediënten voor een lekkere curry. En met de opgedane inspiratie gaat Roger in België direct aan de slag: sinds zijn reis worden de gasten in Het Gebaar verwent met een nieuwe amuse op basis van ‘fish cake’ met rode curry en bouillabaisse.

De natuur is een andere Thaise troef waar de topchef volop van kan genieten en ook de mensen vormen een bron van inspiratie. Zo leerde Roger in Thailand jaren geleden Stephane Calvet kennen, met wie hij er nachten door samen kookte. Stephane is eveneens een fantastische bakker en zo kon Roger tijdens deze reis veel bijleren over brood bakken. Met de Thaise temperaturen is een ‘broodje bakken’ een heel andere ervaring dan in België en vergt dan ook een andere techniek.

Bangkok is een andere favoriet van de chef en tijdens elke reis naar Thailand probeert hij er enkele dagen door te brengen. Op de eerste plaats voor ‘street food’: volgens Roger iets wat iedereen moet (durven) ontdekken! Chinatown is door de kleurrijke markten, de gezellige drukte en de indrukwekkende Chinese neonreclame een van zijn favoriete stadsdelen. En vergeet zeker geen ritje te maken met de Tuk Tuk: Roger’s favoriete vervoersmiddel in het Oosten.

Roger van Damme in Thailand

Daarnaast zijn dit nog enkele van Roger’s favoriete adresjes in de Thaise hoofdstad:

  • Bo-lan voor de lekkerste Thaise keuken
  • Octave Rooftop Lounge en Bar voor een lekkere cocktail met spectaculair uitzicht
  • Restaurant Zuma voor heerlijk Aziatisch/Japans eten in een kosmopolitisch interieur
  • Sofitel SO Bangkok voor het eten en cocktails ‘with a view’
  • Health land: de ideale stop voor een spa en massage
  • Emquartier shopping met zijn luxueuze shops, vernieuwende food stores en internationale uitstraling

In 2016 trekt Roger onder meer nog naar Curaçao en Tokyo. Wij kijken al uit naar zijn volgende reisavonturen!

Sven & Frank van de njam!-redactie

Lees ook...