Ontdek hoe glutenvrij ook glutenblij kan zijn!

Er zijn veel redenen waarom mensen vandaag een glutenvrij dieet volgen. Sommigen onder ons hebben geen keuze. Bijna 1 op de 100 Belgen heeft coeliakie, een chronische darmziekte waarbij je voedingsintolerantie hebt voor gluten. Anderen kiezen heel bewust voor een glutenvrij dieet, gewoon omdat ze zich dan een stuk beter in hun vel voelen. Wat jouw reden ook is om glutenvrij te koken, een aantal tips, tricks en inzichten komen altijd goed van pas! 

Eerste hulp bij glutenvrij eten

Glutenvrij eten is niet altijd even eenvoudig in het dagelijkse leven. Ben je nog maar net te weten gekomen dat jij of iemand van je gezin geen gluten meer mag eten? Dat kan soms even overweldigend zijn, maar probeer rustig te blijven. Het zal natuurlijk even wennen zijn, maar met de juiste tips en aanpassingen kan je perfect je normale leven terug zijn gangetje laten gaan. 

Wij geven enkele tips hoe je er best aan begint:

  • Hou een grote schoonmaak: Alle producten die gluten bevatten verwijder je best meteen uit je voorraad- en koelkast. Je kan altijd nog een aparte kast houden voor mensen die wel gluten eten binnen je gezin, maar hou er dan wel echt rekening mee dat ze elkaar niet kruisen. Zo kan je bijvoorbeeld geen glutenvrije toast in een broodrooster steken als er net een boterham in zat te roosteren. 
  • Slorp zoveel mogelijk informatie op: Surf naar verschillende websites over glutenvrij eten, ga bij een Facebookgroep waar mensen hun ervaringen delen en zoek op het internet (én in real life) naar winkels met een groot aanbod aan glutenvrije producten. 
  • Blijven proberen: Het zal niet altijd simpel zijn, zeker in het begin, om glutenvrij te koken. Er zal allicht al eens iets mislukken, maar geef niet op! Je kan natuurlijk ook altijd gebruik maken van de heerlijke producten van Schär. Zo leuk om perfecte kant-en-klare pizzabodems in huis te hebben! 
  • Keuzes maken: Ga je ervoor kiezen om het hele gezin op een glutenvrij dieet te zetten of enkel dat ene gezinslid? Als je voor het laatste gaat moet je wel ten alle tijden goed opletten of je de twee werelden niet met elkaar in contact brengt, dus denk hier goed over na. 

Komen eten, de glutenvrije editie

Organiseer je een etentje en komt er iemand met een glutenintolerantie? Veel mensen denken al snel dat glutenvrij eten nogal beperkt is, maar integendeel! Het kan zo vernieuwend en spannend zijn om eens glutenvrij te koken. 

Wij helpen je op weg als je beslist eens een glutenvrije editie van komen eten te organiseren:

  • Maak je huiswerk: Surf eens naar gespecialiseerde blogs of bel eens met de persoon in kwestie. Zij zullen zeker appreciëren dat je tijd steekt in het klaarmaken van een heerlijke glutenvrije maaltijd en staan dus gegarandeerd klaar voor hulp. 
  • Lees etiketten: Lees altijd goed de etiketten van de producten die je gaat gebruiken in een gerecht. Soms zitten er gluten in gerechten waarvan je het totaal niet van hat verwacht. De meest voorkomende bronnen van gluten zijn bier, pasta, brood en gebak. Dus als je van plan was deze te gebruiken, kan je natuurlijk gaan voor een glutenvrije variant. Schär heeft een geweldig aanbod aan glutenvrije producten, dus neem zeker eens een kijkje in hun assortiment voor de nodige inspiratie! 
  • Voorkom kruisbesmetting: Was al je keukenmateriaal goed af voor je aan een glutenvrije maaltijd begint. Sommige mensen worden al ziek van een kruimeltje dat nog in de oven lag na het grillen van een gewone boterham. Was dus al je messen, snijplanken, ovens enzovoort grondig voor je begint te koken. 
  • Eten wat de pot schaft: Kook tijdens zo’n avondje voor iedereen dezelfde (glutenvrije) gerechten. Op die manier voorkom je kruisbesmetting én kan iedereen eens glutenvrij eten ontdekken. 

Van glutenvrij eten kan je dus echt wel glutenblij worden! Het zal niet altijd even makkelijk gaan, maar hey: je kan nog altijd terugvallen op het heerlijke glutenvrije assortiment van Schär. Je vindt alle producten hier!

Inspiratie nodig om glutenvrij te koken? In een nieuwe reeks van ons programma In de mix kookt Schär ambassadrice Alexia Stevens heerlijke glutenvrije gerechten. Je ontdekt ze hier

WIN WIN WIN!
Nog meer leuk nieuws, want je maakt ook kans om een glutenvrij pakket van Schär te winnen! Doe hier mee!