Lekker van bij ons: witloof

Echt van bij ons, echt lekker!

Bij njam! vinden we het onze plicht om jullie te voorzien van inspiratie voor in de keuken. Daarbij vormen producten van eigen bodem steeds vaker een belangrijk onderdeel. Want meer dan ooit geldt: lokaal betekent verser, eerlijker en vaak gewoon ook lekkerder. Daarom starten we eind november op njam!-tv met een gloednieuw programma met njam!-chef Bart Desmidt. Bart wil de kijkers met Lekkers van bij ons inspireren en zal laten zien hoe je met lokale ingrediënten superlekkere én eenvoudige gerechten voor de feestdagen kan bereiden. Elke aflevering zal hij een heerlijk hoofdgerecht klaarmaken, gecombineerd met verrassende hapjes, een voorgerecht of een dessert. 

Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). VLAM voert promotie voor de lekkerste (en mooiste) producten uit eigen land. Dat doen zij met een eigen platform, lekkervanbijons.be, en verschillende activiteiten door het jaar heen. Zij zijn er – net als wij – van overtuigd dat we fier mogen zijn op onze eigen producten. Die worden namelijk stuk voor stuk gemaakt door absolute vakmensen met grote expertise, veel betrokkenheid en heel veel passie. En dat proef je.

De komende weken zetten we daarom 6 ‘heldenproducten van eigen bodem’ in de kijker op onze website waarmee njam!-chef Bart Desmidt aan de slag zal gaan in het nieuwe programma. Vandaag is het de beurt aan een puur Belgische groente: witloof.

With love from Belgium

Witloof behoort tot de familie van de cichorei-achtigen, net als andijvie. Over wie precies het witloof “uitvond” bestaat discussie, maar in elk geval gebeurde het in België ergens halfweg de 19de eeuw. Volgens sommigen werd de groente ontwikkeld in de champignonkelder van de Brusselse kruidtuin, toen de hoofdtuinman er een soort cichorei met de bijzondere naam ‘capucinenbaard’ forceerde, dat wil zeggen als wintergroente kweekte in het duister. Meer tot de verbeelding spreekt de volkse overlevering die stelt dat het witloof toevallig werd ontdekt door een boer uit Schaarbeek, toen hij cichoreiwortels in zijn kelder onder een laag zand verstopte. In de tijd van schaarste na de Belgische revolutie besloot hij de uitlopers van de bittere wortels te verkopen als ‘wit loof’. In elk geval verscheen het witte goud voor het eerst op de Brusselse markt in 1867 en werd het officieel voorgesteld op de internationale landbouwtentoonstelling in 1873 in het casino van Gent. Het typisch Belgische karakter blijkt ook uit de benamingen in andere talen: ‘endives de Bruxelles’, ‘Belgian endive’, ‘Brüssler weisse Chicorei’, ‘indivia belga’ of ‘achicoria de Bruselas’.

Enkele cijfers en weetjes: 

  • Witloof is echt een topproduct van bij ons. En daar zijn we duidelijk trots op, want de Vlaming is sinds generaties de grootste witloofeter ter wereld. 
  • Op dit moment is witloof wel wat minder hip bij jongeren dan bij ouderen, waardoor de consumptie de voorbije jaren een dipje kende. Samen met jullie willen we dit tij keren.
  • Het overgrote deel van het witloof gaat naar de buurlanden. Het is dus een groente met weinig voedselkilometers. Dat is goed vanuit milieuoogpunt. Een opvallende uitzondering is Japan, waar het een dure delicatesse is.
  • Witloof is een voedzame groente. Net als sla en komkommer bevat het erg weinig calorieën, zo’n 2 kilocalorieën per 100 gram, zo goed als niets dus. Dat komt doordat witloof tot 90% water bevat. Het bevat verhoudingsgewijs veel vitamine C. Daarnaast is het rijk aan foliumzuur en bevat het veel mineralen. 
  • Dat witloof wit is, komt doordat de groente in het donker wordt geteeld. In het licht worden de witloofblaadjes groen en gaat de groente bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.  
  • Er bestaat ook een rode witloofsoort. Dit ‘roodloof’ is een kruising van witloof en radicchio. Deze bladgroente heeft een heerlijke zoete smaak en een veelzijdig karakter. Roodloof is lekker als snack, in salades en in roerbak-, kook- en ovengerechten. 
  • Sinds 1970 wordt witloof niet alleen meer in aarde geteeld, maar ook op stromend water, de zogenaamde hydrocultuur.

Bronnen: www.lekkervanbijons.be, www.njam.tv, https://www.verseoogst.nl/blog/6x-gezond-in-de-winter, http://vitalof.com/alles-over-witlof/ en https://www.verseoogst.nl/blog/6x-gezond-in-de-winter

Witloof is het hele jaar door beschikbaar. Door te variëren in de bereidingswijzen, kan je ook met witloof zorgen voor aangepaste seizoensgerechtjes.With love & loof, for kids

Je bent wild van witloof, maar je kinderen niet? Probeer dan eens samen met hen een witloofgerecht te maken, zoals pizza met witloof of gevulde witloofbootjes. De presentatie is daarbij voor kids extra belangrijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van torentjes met toast, appel, mozzarella en witloof? Of je kunt het witloof combineren met zoete smaken, bijvoorbeeld met appeltjes, mandarijntjes of honing. Meer tips en aantrekkelijke recepten voor kinderen vind je hier en hier!

Witloof op de feesttafel

Witloof met ham en kaas in de oven is een echt Belgische klassieker. Puur comfort food na een drukke dag. Maar de mogelijkheden van witloof zijn eindeloos: van frisse aperitiefhapjes tot verrassende desserts. In slaatjes, quiche of waterzooi maar ook in pizza, lasagne of tajine zorgt witloof voor een Belgisch accent. En ook op de feesttafel is het witte goud niet te versmaden. Het past zowel bij Noordzeetong of scampi’s als bij Mechelse koekoek of konijn. Om witloof opnieuw een plaatsje op het feestmenu te geven, selecteerde Bart Desmidt voor zijn nieuwe programma volgende overheerlijke recepten.

Gehaktballetjes in een romig witloofsausje

Boerenpaté met witloof en broodkruim 

Krijg je niet genoeg van het Belgische witloof? Met onderstaande verrassende en extra feestelijke recepten maak je jouw feesttafel dit jaar compleet:

Smakelijk!

De njam!-redactie 

Lees ook...