Leegstaande kapel transformeren tot hip restaurant: nieuwe trend?

De zeventiende-eeuwse Abdij van Boudelo in Gent staat al enkele jaren leeg, maar daar komt straks een einde aan. De historische locatie doet vanaf het najaar dienst als culinaire hotspot. Het concept dat luistert naar de naam ‘Holy Food Market’, wil kosmopolitische foodies aantrekken met originele eetkraampjes, een trendy ginbar en een grensverleggend restaurant. De transformatie van kapel tot restaurant doet denken aan The Jane, het restaurant van Sergio Herman in Antwerpen. Ook andere topchefs zoals Kobe Desramaults pakken graag uit met unieke locaties. Een trend?

groenten stomen

Hip restaurant openen? Doe het kwalitatief, lokaal en bio

Holy Food Market moet volgens initiatiefnemer Ladislas Leys en conceptontwikkelaar King garant staan voor een unieke foodbeleving. Er wordt gemikt op kwaliteitsvolle producten, lokale specialiteiten en bioproducten, en dat allemaal in een historisch kader. De oude kerk zal vanaf het najaar een twaalftal eetkraampjes herbergen, naast een restaurant en een aansluitende champagne- en ginbar. Een beetje te vergelijken met de overdekte markten in grootsteden zoals Londen en Barcelona. Met Holy Food Market waait dit concept nu ook over naar ons land.

Van kapel tot restaurant: Sergio Herman achterna

Het idee om een oude abdij om te vormen tot een hip restaurant is niet nieuw. Topchef Sergio Herman deed het eerder al voor in Antwerpen. De kapel van het voormalige Militair Hospitaal werd er omgetoverd tot sterrenrestaurant The Jane. Niet alleen de culinaire hoogstandjes dragen er bij aan het succes, ook de unieke locatie trekt bezoekers uit alle uithoeken van het land.

Kobe Desramaults: authenticiteit als handelsmerk

Als het op unieke locaties aankomt, kent de West-Vlaamse topchef Kobe Desramaults het klappen van de zweep. Zijn sterrenrestaurant In De Wulf bevindt zich in een oude, gerestaureerde hoeve en doet foodliefhebbers massaal naar Dranouter afzakken. En ook De Superette, zijn tweede Gentse restaurant na De Vitrine, gooit hoge ogen. De naam zegt het zelf: het gaat om een voormalige superette die dienstdoet als brood-, grill- en pizzarestaurant. Met lange, gemeenschappelijke tafels en een zichtbare Scandinavische houtoven staat het authentieke gevoel er centraal. Naast het lekkere eten, natuurlijk!

Lees ook...