Koken met Brugge kaas: van snelle snack tot culinaire klassieker

Wie graag geniet van lekker eten weet dat een stuk kaas de basis is voor veel culinaire klassiekers. Zet een gerecht met kaas op tafel en je gasten worden spontaan gelukkig. Say cheese! Ook Bal National-chef Wim Ballieu kookt regelmatig met kaas. Brugge Oud in het bijzonder. Da’s Belgische kaas met ballen waarmee je van aperitief tot dessert – hallo, kaasplankje! – geniet van een pittige, uitgesproken kaassmaak. Benieuwd hoe je gehaktballen en andere Belgische klassiekers op smaak brengt met lekkere kaas? Ontdek hier onze favorieten.

Kaas is zoveel meer dan de ene helft van een portie gemengd. Het is ook de basis van een verrassend voorgerecht, de afwerking van een verrukkelijk hoofdgerecht en de finishing touch van een origineel dessert. Kortom, het begin van een langgerekt geluksmoment aan tafel. Geraspt, in blokjes, gemalen of gesmolten? Met Brugge Oud kan het allemaal. Njam! inspireert je met zeven smakelijke recepten die niet hetzelfde zouden zijn zonder dat lekkere stukje kaas.

1. Een krokant en warm hapje met een absolute glansrol voor de smeuïge kaascrème. 

2. Eén keer proeven van deze hartverwarmende torentjes met kaaspuree en je wil nooit meer iets anders.

3. Deze zomerse ovenschotel zit er boenk op: een zachte paprika gevuld met een nog zachtere aardappelpuree. Om maar te zwijgen van dat krokant kaaskorstje bovenop.

4. Met deze kalkoenrollade kan je winter en zomer uitpakken bij vrienden. De uitgesproken vulling met Brugge Oud en verrassende sinaasappelsaus zijn een match made in heaven!

5. Gegrilde pladijs is een veelzijdige vis die veel smaken aankan. Met deze rijke kaassaus op je bord is deze vis zonder twijfel in goed gezelschap.

6. Een blokje kaas als tussendoortje? In de vorm van een koekje of taartje van eigen deeg smaakt Brugge kaas nog zoveel beter.

7. Het lijkt millimeterwerk om deze flinterdunne kaaskrokantjes tot een goed einde te brengen, maar geloof ons: hier hoef je echt geen keukenwonder voor te zijn. Laat het kraken!

Wim Ballieu laat zich in Bal National inspireren door de lekkerste Belgische kazen. Ontdek zijn gehaktbalgerechten met Brugge Oud: